Template
Template Template
Template Pátek, 26 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
Opavský přírodovědný zpravodaj - Červen 2016
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 14 září 2016
V zamyšlení píšeme o příběhu, který jsme zažili v záva-dské pískovně. Je to příklad toho, co se může všechno stát, když člověk podcení vybavení do přírody, hlavně obuv! Navštívili jsme Kozmické louky, na kterých připravili "ČSOP Ochránce" exkurzi především pro kozmické občany. Chtěli jim ukázat, co zde vytvořili a rozptýlit obavy místních, že zde nedošlo k nepatřičným zásahům, čehož se mnozí báli. 
Aktualizováno ( Středa, 14 září 2016 )
Celý článek...
 
Viděli jsme čarodějný kruh na louce
Napsal Jakub Kubačka   
Neděle, 24 červenec 2016

Přítel, přírodovědec Radim Sokol, nás upozornil na zajímavý oválný útvar, který je dobře vidět ze stráně nad Raduňkou při pohledu na louky směrem  na Vršovice. Tento úkaz pozoruje již několik let a je rok od roku větší. Nejdříve jsme si ho vyfotografovali z lesní cesty a potom k němu zajeli. O odborný popis tohoto jevu jsme požádali mykologa RNDr. Víta Balnera.

Aktualizováno ( Pondělí, 25 červenec 2016 )
Celý článek...
 
Alpinum Jarmily Gatnerové v Jamnici
Napsal Jakub Kubačka   
Neděle, 24 červenec 2016

Skalka (alpinum) je prvek zahradní architektury, který charakterem a výsadbou napodobuje část horské nebo skalní přirozené kompozice. Jenže to je jen suché konstatování. Vytvořit ji je záležitostí i životního stylu a životní filosofie podložené spoustou trpělivé práce! Jednu z nejkrásnějších skalek na Opavsku jsme navštívili a její autorku paní Jarmilu Gatnerovou krátce vyzpovídali.

Aktualizováno ( Neděle, 24 červenec 2016 )
Celý článek...
 
Některé stromy v lese jsou spojeny kořenovými srůsty a vzájemně se vyživují
Napsal Jakub Kubačka   
Neděle, 24 červenec 2016

Při prorůstání kořenových systémů jednotlivých stromů v lese dochází ke kontaktu kořenů, které na sebe tlačí. Někdy se stane, že jsou pletiva kořenů sousedních stromů poraněna a pomocí hojivých pletiv - kalusu se spojí a tak se stanou konkurenty. Tento jev nám v jedlovém lese u Chvalíkovic objasnil přírodovědec Radim Sokol.

Celý článek...
 
Majku fialovou raději do ruky neberte
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 20 červenec 2016

Každé zvíře má zakódovanou obranu proti predátorovi. Užovka obojková při uchopení vypouští z kloaky páchnoucí sekret a mnozí brouci, vypouštějí z ústního otvoru tekutinu, která, kromě toho, že páchne, má navíc alergické účinky na kůži. Brouk prskavec nebo střevlíci vystřikují ze zadečku štiplavou tekutinu, kterou směřuje do obličeje a může bolestně zasáhnout oči. Jiní se zase ochraňují nenápadným zbarvením. A jak je na tom brouk majka?  

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Následující > Konec >>

Výsledky 118 - 126 z 457
Template
Template Template Template
Template Template