Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
Opavský přírodovědný zpravodaj - Březen 2016
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 31 květen 2016
V březnovém čísle Opavského přírodovědného zpravodaje Vás pozveme k návštěvě přírodní památky Hůrky u Malých Heraltic, řekneme Vám, kde právě kvetou dva druhy devětsilu a představíme ve zkratce šplhavce vyskytující se na Opavsku. Obdrželi jsme totiž nádherné fotografie strakapouda velkého, které nám zaslal pan Břetislav Lazecký. Jeho fotografie je také na titulní stránce. Velmi zajímavé bylo pro nás vyzpovídat cestovatele a nadšence Jirku Rychteckého. Je až příliš skromný! To co se svou skupinou však dokázal na Kružberku je obdivuhodné! V rubrice biokoridor představíme snad jednu z nejhodnotnějších lokalit na celé trase. Jedná se o Palhaneckou pískovnu. Bohužel v takovém stavu v jaké je momentálně je vinou nevhodného přístupu ke krajině, který započal už v roce 1986. V jarních měsících, zde můžeme pozorovat rozmnožování obojživelníků, kterým ale nesvědčí pokračující zarůstání pískovny náletovými dřevinami. V článku podrobně rozepisujeme současný stav pískovny a navrhujeme také vhodná ochranářská opatření. Dále vysvětlíme jak vznikají krápníky v bunkrech a v rubrice Rozhovor představíme bryologa Mgr. Lukáše Číhala ze SZM.
Aktualizováno ( Úterý, 31 květen 2016 )
Celý článek...
 
Holasovická lípa na Štemplovci, jako by byla začarovaná
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 20 duben 2016
Problémem památného stromu Holasovická lípa je, že roste na okraji pole na křižovatce silnic v Neplachovických Zadcích, kde projíždějí auta z Opavy do Bruntálu a ze Štemplovce do Neplachovických Zadků. V době vyhlášení v roce 1972 měl strom rozměry 440 cm v obvodu, výšku 22 m a odhad stáří na 250 let.
Aktualizováno ( Čtvrtek, 21 duben 2016 )
Celý článek...
 
Nejen o šelmách se zoologem, malířem a spisovatelem Ludvíkem Kuncem
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 19 duben 2016
Rozhovor s Ludvíkem Kuncem, našim předním znalcem šelem, je převážně věnován chovu rysů. Pestrá paleta aktivit tohoto mimořádného výtvarníka, zoologa a spisovatele, by však vydala na samostatnou knihu. Odpovědi z nahrávky rozhovoru zpracoval pracovník Slezského zemského muzea Mgr. Pavel Petr, vedoucí oddělení ochrany sbírkových předmětů.
Aktualizováno ( Úterý, 19 duben 2016 )
Celý článek...
 
Za kulmskými fosiliemi do lomu u Mokrých Lazců s geologem Martinem Hanáčkem
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 19 duben 2016
Jižně od Mokrých Lazců se nachází kamenolom odkrývající část geologické historie Opavska. Po sjezdu z kóty 370 m n. m., kde se nachází hradiště Přerovec, se k lomu dostaneme tak, že těsně před hlavní cestou odbočíme prudce vzhůru doprava. Zde vede nenápadná úvozová cesta, po které se vydáme a po cca 150 metrech se dostaneme do prostoru lomu. Autorem článku je doktorand Mgr. Martin Hanáček.
Aktualizováno ( Úterý, 19 duben 2016 )
Celý článek...
 
Penízovka sametonohá, houba, kterou vyhledávají labužníci i v zimě pod sněhem
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 19 duben 2016
Procházel jsem se zasněženou krajinou. V úžlabí větví staré vrby se zvedal nevelký kopeček. Odhrnul jsem sníh a odhalil medově žluté kloboučky celý trs milých houbiček. Našel jsem penízovku sametonohou Flammulina velutipes, podělil se s námi o houbařský zážitek opavský mykolog Vít Balner.
Aktualizováno ( Úterý, 19 duben 2016 )
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Následující > Konec >>

Výsledky 136 - 144 z 457
Template
Template Template Template
Template Template