Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
"Létání mám už ve svém příjmení", říká Aleš Poštulka
Napsal Jakub Kubačka   
Neděle, 03 leden 2016
Aleše znám již několik desítek let, patřil do skupiny Opaváků, kteří se zapojili do ochrany přírody našeho okresu v Českém svazu ochránců přírody už od roku 1980. Tehdy jsme tvořili takovou "ptačí" skupinu: Radim Sokol, Aleš Poštulka, František Holub a Milan Kubačka, u kterého stačila záměna jednoho písmenka a byla z něho Kukačka.
Celý článek...
 
Opavský přírodovědný zpravodaj - Listopad 2015
Napsal Jakub Kubačka   
Pátek, 04 prosinec 2015

V listopadovém čísle našeho Zpravodaje přinášíme reportáž ze Soukromé přírodní rezervace akademických sochařů manželů Chráskových do Třebomi u polských hranic. S houbaři jsme se zúčastnili houbařské vycházky a byli jsme se podívat na Švédských šancích u Bohučovic. Byli jsme přítomni křtu další knížky Věry Koutecké. Publikace autorka doprovází svými fotografiemi a akvarely populárního malíře Ludvíka Kunce. V rozhovoru vyzpovídáme Aleše Poštulku, který vyznává paragliding a s námi se podělí o některé pohledy na opavskou krajinu z výšky.

Celý článek...
 
Návštěva, na kterou nikdy nezapomenu
Napsal Jakub Kubačka   
Sobota, 21 listopad 2015
U Vladimíra Badaye je jsme už viděli ledacos. O liškách jsme již psali. Choval doma snad všechna zvířata, ale mít sršně v obýváku?
Celý článek...
 
Opavský přírodovědný zpravodaj - Říjen 2015
Napsal Jakub Kubačka   
Čtvrtek, 05 listopad 2015
V říjnovém čísle Opavského přírodovědného zpravodaje zavzpomínáme na zahraniční akce, na jejichž organizaci se naše Natura Opava podílela. A že jich letos nebylo málo! Navštívili jsme opět  hlučínského zoologa Ladislava Badaye, který pojal výuku svého vnuka velmi nestandardně. Zajímá vás jak? Pozoroval s ním sršní hnízdo na stole v obývacím pokoji. Představíme si naše druhy hadů, kteří se již uložili k zimnímu spánku a v rozhovoru s Ladislavem Badayem se zamyslíme nad výchovou k ochraně přírody. 
Aktualizováno ( Čtvrtek, 05 listopad 2015 )
Celý článek...
 
Zamyšlení nad plevely na půdě ponechané ladem a co je to sukcese?
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 03 listopad 2015

Přípravné práce pro výstavbu severního obchvatu města Opavy a předtím provedený záchranný archeologický průzkum způsobily, že pozemek zůstal ladem. Stal se tak plochou, která vybízí ke studiu různých druhů plevelných rostlin. Byli jsme se tam podívat s člověkem z nejpovolanějších, Ing. Svatoplukem Rychlým z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně, Odbor diagnostiky, Diagnostická laboratoř Opava. Požádali jsme ho o odpovědi na několik otázek.

Aktualizováno ( Neděle, 08 listopad 2015 )
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Následující > Konec >>

Výsledky 154 - 162 z 457
Template
Template Template Template
Template Template