Template
Template Template
Template Čtvrtek, 25 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Mořská akvaristika opět v Opavě
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 16 březen 2016
Ve středisku volného času na Husově ulici v Opavě jsou po mnoha letech znovu akvária s mořskou vodou. Ve stopách  zakladatele opavské mořské akvaristiky Oldřicha Kaplera kráčí zkušený akvarista Pavel Košťálek. Přejeme mu při znovuzrození mořské akvaristiky mnoho zdaru. 

Po Oldřichu Kaplerovi jste téměř po dvaceti letech ve Středisku volného času v Opavě na Husově ulici obnovili mořskou akvaristiku. Co se od té doby změnilo?

Mnohé. Metody úpravy mořské vody, dostupnost živé obsádky akvária. Atraktivita mořské akvaristiky je stále přitažlivější a stává se  vyhledávaným koníčkem, přestože je finančně velmi náročný.

4zpravodaj-leden_20160316_2008155626.jpg
5zpravodaj-leden_20160316_1780505572.jpg
 Vedoucí mořské akvaristky Pavel Košťálek.
 

Jaké máte zkušenosti s akvaristikou, teď mám na mysli sladkovodní?

Rybičky paví očka jsem začal chovat v první třídě, to je přesně před třiatřiceti lety. S mořskou akvaristikou mám zkušenosti až teprve na SVČ (Středisku volného času) a to dva roky.

 

Jak mořská akvaristika v Opavě znovu začala?

Byla to všechno náhoda. Byl se tu jednou s dítětem po loutkovém představení podívat jeden pán z Hradce nad Moravicí, který se tam přestěhoval do domu s mořským akváriem. To tak zůstalo po předchozím majiteli. Protože neměl s akvaristikou zkušenosti, natož s mořskou, nám ho se vším všudy daroval.

Už stěhování akvária je problém sám o sobě. Vypustit mořskou vodu a v barelech ji převézt do Opavy je složitější než přenést mořské rybičky v sáčcích. Instalace nového mořského akvária až po dobu, kdy se tam mohly umístit nové rybky nám trvalo asi měsíc. Spolu s Pavolem Hodákem vedeme kroužek AKVATERA, takže stěhování bylo na nás. Všechno dopadlo dobře. Kroužek mořské akvaristiky se úspěšně rozvíjí.

 

Kolik členů má kroužek AKVATERA?

Ve dvou skupinách je to celkem 25 dětí.

 

S jakými potížemi jste se zpočátku setkával?

Každý začátek je těžký. Mám dlouholeté zkušenosti se sladkovodní akvaristikou, ale mořská je úplně jiná úroveň. Už jen chemismus mořské vody je úplně jiný.

 

Jak zajišťujete kvalitu mořské vody, musí to být velmi náročné?

Pro úpravu vody používáme "Triton laboratoř", pomocí níž získáme nejúplnější obraz o hodnotách vody v mořském akváriu a umožňuje dokonce i účinně zasahovat do dávkování stopových prvků a tak udržovat parametry vody, která je blízká přírodnímu korálovému útesu.

Pomocí této metody řešíme problémy s iontovou nerovnováhou, včas zjistíme látky, které mohou být pro faunu a floru v akváriu nebezpečné.

 

Dá se zjistit i nedostatek stopových prvků, předávkování, kontaminace soli apod.

Voda v akváriu musí byt dostatečně provzdušněna a prakticky musí stále proudit. Tím se vytvoří podmínky přírodního prostředí na útesu. To obstarávají čerpadla.

 

Jak dlouho trvá, než se vytvoří požadovaná ekologická rovnováha?

Asi půl roku.

 

Jak sháníte živý materiál?

Máme kontakty s chovatelem a dovozcem živého materiálu z Německa, od kterého dostaneme zprávu - seznam rybiček a korálů. Pak stačí jen zaslat objednávku, materiál doveze sám.

 

Slyšel jsem, že jednu rybičku, která nebyla zrovna laciná, jste koupili kvůli jedné animované pohádce. Jak to bylo?

Ano, je to tak. Všechno má na svědomí pohádkový příběh Hledá se Nemo. Ve zkratce je to příběh otce, který se s rybičkou Dory, což je bodlok pestrý Paracanthurus hepatus vydá hledat syna Nema, který představuje dalšího hrdinu příběhu klauna očkatého  Amphiprion ocellaris.

Nejdříve jsme měli modrou rybičku Dory a na naléhání dětí a jejich rodičů, kteří se po představení v loutkovém divadle zastavují podívat se na rybičky, jsme koupili Nema. Teď je máme dokonce čtyři.

Myslím si, že tento příběh propaguje mořskou akvaristiku víc, než cokoliv jiného. Mezi dětmi se hovoří o pruhovaném Nemovi a modré Dory.

 

Je možno chovaná zvířátka vidět?

Pokud byste měli zájem se podívat na, nejen mořské rybičky, které plavou mezi korály, ale i na hady, ještěry a chameleóny, je možnost navštívit náš Zookoutek. Ten je pro veřejnost otevřený každou neděli od 9.00 do 12.00.

Zvířata, která pro svůj chov potřebují teplo, jsou umístěna v dřevěném domečku ve dvoře SVČ. Ze dvora je přístup do skleníku a k voliérám s exotickým ptactvem. Cestou se určitě zastavíte u voliéry s krásnou strakou obecnou, která vás upoutá svou pohyblivostí a aktivitou.

 

Poděkoval jsem za rozhovor a ještě, než jsem se rozloučil, chtěl jsem si vyfotografovat celou učebnu teraristiky, kde jsem pokládal otázky Pavlu Košťálkovi. Prohlížel jsem si terária s varanem, hroznýši a dalšími hady, až mi pohled utkvěl na svítidle u stropu. Došlo mi, že celou dobu jsem seděl pod párkem chameleónů jemenských, kteří byli ?na volno? v místnosti v houštince ze suchých větví pod stropem.

 

6zpravodaj-leden_20160316_1937731990.jpg
 

Otázky pokládal: Milan Kubačka

Fotografoval: Pavol Hodák

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template