Template
Template Template
Template Čtvrtek, 16 květen 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Nejmenší kapradina nepukalka vzplývající
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 26 únor 2018
Zatímco naši největší kapradinu hasivku orličí držíte v ruce jako větev, ta nejmenší nepukalka vzplývající se vám téměř ztratí na dlani.
V ČR je původní pouze na severovýchodní Moravě na Ostravsku. V opavském okrese byla dříve hojnější. Nyní se vyskytuje jen na rybníku Štěpán nedaleko Hlučína. Jejím  biotopem jsou stojaté vody (rybníky, mrtvá ramena, tůně)   a na okrajích rákosin. Vyžaduje klidné vody. Je rozšiřována vodou nebo živočichy. Například pomocí vodních ptáků, na jejímž těle ulpí rostliny nepukalky  s nimiž například kachna divoká pohybující se v rybníce Štěpán přistane na jiné lokalitě.
hasivka_20180224_1260799941.jpg
 Hasivku orličí Pteridium aquilinum drží Milan Kubačka.

Na první pohled vás ani nenapadne, že se jedná o kapradinu. Za prvé je velmi malá a zadruhé má lodyhy velmi tenké, málo větvené. Listy nepukalky jsou vstřícné, krátce stopkaté, žilkované, široce elipsovité a splývající na hladině. Barvu mají hráškově zelenou, ale mohou být i částečně načervenalé, jsou celistvookrajové nebo na vrcholu vykrojené. Kořínky rostliny jsou metamorfované třetí listy. Ve volné přírodě tato kapradina tvoří rozsáhlé polštáře na hladině.
Nepukalka vzplývající je jediným druhem z čeledi nepukalkovitých, který se vyskytuje v Česku.
Je běžně využívána jako dekorativní plovoucí rostlina do akvárií, pro úkryty potěru či stavbu hnízd akvarijních ryb labyrintek. Jinak asi 12 druhů z čeledi nepukalkovitých jsou rozšířené především v tropických oblastech světa. V jiho- východní Asii je nepukalka vzplývající plevelem rýžových polí. Má totiž schopnost zarůstat velké plochy vodní hladiny.
 neukaka_20180224_1998241348.jpg
 Nepukalka vzplývající Salvinia natans

Nepukalka vzplývající je v České republice zařazena mezi silně ohrožené druhy naší květeny (C2, vyhláška č.395/1992 Sb.), avšak ve znění vyhlášky 175/2006 Sb. se druh řadí do kategorie "kriticky ohrožené druhy" (§1). Její stanoviště jsou ohrožena především odvodňováním.
Text: Jakub Kubačka
Foto: Jakub Kubačka, Milan Kubačka
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template