Template
Template Template
Template Pátek, 29 březen 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Opavský herpetolog Petr Bláha předčí svými znalostmi i vystudované biology
Napsal Jakub Kubačka   
Čtvrtek, 16 červen 2016
Náš kamarád Petr Bláha je, jak se říká, renesanční člověk. Má hluboké odborné znalosti ale i zkušenosti z praxe, které získal při obhospodařování několika lokalit na Opavsku. Mnozí ho znají z poslední doby především z Raduňských mokřadů, jejíchž údržbě věnuje téměř všechen volný čas. Odstraňuje náletové dřeviny, kosí trávu, zajišťuje průtok jednotlivými tůněmi, aby v nich byla alespoň nějaká voda a ještě mu zbude čas na vzdělávací přednášky v rámci Dne Země pro děti a širokou veřejnost. Velmi aktivně také pomáhá našemu spolku Natura Opava.

Peťa je člověk, jak sám o sobě tvrdí, který nesnáší popularitu a sebeprezentaci. Snad nám odpustí, že jsme si dovolili o něm napsat pár řádek...

S Petrem Bláhou, jinak v civilním povoláním cestářem, se však již známe řádu let. Od doby, kdy byl aktivním skautem nese jméno Indián. Když se v Opavě zeptáte, že potřebujete mluvit s Indiánem, překvapivě ho mnozí znají a dovedou vás k němu nebo zavzpomínají na nějakou veselou historku s ním.

 10_20160605_2015137687.jpg 11_20160605_1166212604.jpg
 Petr nám výrazně pomáhal při výsadbě rostlin v jezírkách  v Městských sadech a následně i při další údržbě.  Nekonečný boj s řasou.

Je opravdu výborným znalcem přírody, protože tvrdí, že žádný INDIÁN by nepřežil, kdyby neznal rostliny a živočichy ve svém okolí, kterých si pak i váží a umí je chránit. Nikdy mu nemusíte nic vysvětlovat, vše ví a umí si odvodit. Vztahy v přírodě obzvlášť. Moc dobře ve svém životě vnímá také to, co přírodní národy nazývají totemem a tabu. Totemem se rozumí například určité zvíře, které je posvátné, může se lovit jen někdy, aby se druh zcela nevyhubil. Tabu je zase systém morálních pravidel, které je třeba ctít. Peťa žije a chová se k přírodě jako Indián  v pralese, proto tu přezdívku může hrdě nést. Nemá rád pokrytectví, kdy se mnohé věci v ochraně přírody dělají jen tak ?na oko?, aby se neřeklo. Je za ním vidět spousta konkrétní práce. Staví hadníky a skalky pro přezimování plazů, vykopává tůně, aby se měli obojživelníci v naší stále sušší krajině kde rozmnožovat. Pomáhá kde může! Je příkladem člověka, který ochraňuje naše slabší spolupoutníky. No zkrátka Indián. Peťa je výborný člověk  a především skvělý kamarád!

 

13_20160605_2030837006.jpg
 Petrův výklad zaujme děti i dospělé. O Jeho přednášky s živými ukázkami zvířat je vždy velký zájem.
Foto Milan Kubačka
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template