Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Víte, že toto zvíře žije s námi v koupelně?
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 16 březen 2016
Jmenuje se rybenka domácí Lepisma saccharina a je bezkřídlým hmyzem,   který připomíná malou stříbrnou rybičku. Překvapíte ji třeba v noci, když rozsvítíte v koupelně nebo na WC.
Nemusíte se bát, nic vám neudělá. Je tak malinkatá, že ji sotva uvidíte. Na fotografii je zvětšená. Tělo rybenky je ploché, protáhlého tvaru, dlouhé kolem 1 cm  a je pokryté stříbrošedými šupinkami. Je velmi světloplachá, vylézá jen za tmy. Přes den je zalezlá ve škvírách nebo pod kobercem. V podstatě se dá říct, že ji málokdo viděl. Pokud ji překvapíte na světle, snaží se co nejrychleji dostat do stínu. Pokud byste si ji chtěli prohlédnout zblízka, musíte ji vzít do ruky mezi prsty. Ty potom budete mít stříbrné od šupinek, které pokrývají její tělo. Je velice rychlá, rychle se rozběhne a prudce se zastaví.
8zpravodaj-leden_20160316_1379055922.jpg
7zpravodaj-leden_20160316_1340406353.jpg
   

Rozmnožování
Samec rybenky vytvoří spermatofor, což je pouzdro na hedvábném vlákně, a vloží do něj své spermie. Takto chráněné spermie vloží do země nebo do škvíry v podlaze. Samice spermatofor sebere a spermiemi oplodní svá vajíčka. Ta potom vkládá do vhodných prasklin  a puklin,kde se teplota pohybuje mezi 22 až 27 °C. Vajíčka klade po jednom až třech a během života je schopna naklást až 100 vajíček. Vývoj ve vajíčku trvá 3 až 6 týdnů, záleží na teplotě. Narozená mláďata jsou podobná dospělým jedincům, ale jsou menší. Rybenka je vlhkomilný druh a vyhovuje ji prostředí, kde je 75 až 95% relativní vlhkosti. Jsou prakticky neškodné. Živí se převážně organickými látkami rostlinného původu   s obsahem cukrů a bílkovin. Na jejich jídelníčku jsou listy papíru, lepidlo, tapety, oblečení, ale i cukr, mouka apod.
 
Foto: Milan Kubačka
Aktualizováno ( Neděle, 27 březen 2016 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template