Template
Template Template
Template Úterý, 16 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Bobr u Zábřehu na Hlučínsku
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Čtvrtek, 20 březen 2008

Největší hlodavec v Evropě bobr evropský kácí stromy na Zábřežských loukách. Nevím zdali mám mít radost z toho, že se vrátil po tolika letech zpět do opavské přírody nebo se bát, aby nám nezlikvidoval chabé pobřežní porosty řeky Opavy. Jedno však vím určitě. V dobách, kdy tady žila populace bobrů, rostl v Poopavské nížině souvislý pás lužních lesů. Malý zbyteček těchto původních porostů vidíme na Hvozdnici u Slavkova u Opavy.

Škoda, že mu nechutnají invazivní rostliny jako křídlatka japonská (Reynoutria japonica) nebo netýkavka Royleova (Impatiens Roylei), to bych mu držel všechny palce. Tito výluční býložravci se však živí měkkými, nezdřevnatěnými částmi rostlin. Neumí šplhat, takže se k větvičkám vrb a topolů dostanou, až když strom pokácí.

Stručně z historie

Bobr evropský (Castor fiber) byl ostrůvkovitě rozšířen téměř v celé Evropě až do 17. a 18. stol. V polovině 19. století z evropské přírody téměř zmizel. U nás byl vysazen v roce 1993 na Olomoucku. Dostává se k nám i po Dunaji přirozenou cestou a ochránci přírody a ekologové začínají být ostražití.

Pokud se někomu podařilo vyfotografovat bobra na Opavsku, napište nám . Nám se to zatím nepodařilo, proto uveřejňujeme jen jeho "stopy".

bobr_evropsky_02
bobr_evropsky_03 bobr_evropsky_04

bobr_evropsky_05

bobr_evropsky_06

bobr_evropsky_01

 

Veškeré fotografie máte možnost nalézt v galerii fauny a mnoho dalších.

Aktualizováno ( Středa, 04 březen 2009 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template