Template
Template Template
Template Pondělí, 20 květen 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Kauza Vikštejn v relaci TV Nova
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Úterý, 15 červen 2010

Autor relace a článku: Marek Švidrnoch (regionální redaktor TV Nova)

Videoreportáž ke shlédnutí zde

Dvacet let užívali ochránci přírody terénní stanici u zříceniny hradu Vikštejn. Přestože ji za vlastní peníze zrenovovali, stát jim nyní budovu zabavil.
V naprosto absurdní situaci se ocitli ochránci přírody na Opavsku. Před mnoha lety dostali od státu do trvalého bezplatného užívání ruinu chaty poblíž zříceniny hradu Vikštejn u Vítkova, za vlastní peníze ji zrekonstruovali a 20 let v ní učili děti ochraně přírody. Nyní jim však stát budovu zabavil a ještě jim přikázal zaplatit několik set tisíc korun za nájem.

"Je to pro nás naprosto nepochopitelné. Ta budova byla určena k demolici. My jsme tady vybudovali za naše peníze bezvadně fungující stanici na ochranu přírody, kterou prošly tisíce dětí, a stát teď všechno zničil, když nám budovu zabavil a ještě po nás vymáhá 257 tisíc korun jako zpětný nájem,? kroutí nevěřícně hlavou předseda Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Opava Jiří Lissek.

"Všechno odstartovali úředníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kteří naši organizaci obvinili, že jsme se užíváním stanice bezdůvodně obohatili a užíváme ji neoprávněně. Neumíme pochopit, jak bychom se mohli obohatit, když jsme to vybudovali za vlastní peníze, dodává Lissek, podle něhož je celý problém vykonstruován na základě malé chyby, které se ochranáři před sedmi lety nevědomky dopustili. A úředníci toho nyní beze zbytku a tvrdě využili.

"V roce 2003 ukončila činnost Okresní výkonná rada Českého svazu ochránců přírody Opava a veškerý majetek byl převeden na Český svaz ochránců přírody Opava. Vlastně došlo jen ke změně hlavičky, jinak šlo o totožnou organizaci se stejnými lidmi a stejným programem. Změnu jsme nahlásili na ústředí ČSOP v Praze a považovali jsme tuto věc za vyřízenou? říká někdejší šéf Okresní výkonné rady ČSOP Opava Milan Kubačka, který v organizaci stále působí.

Téměř sedm let šlo všechno jako dříve, teprve pak státní úředníky napadlo, že terénní stanici už vlastně využívá jiná organizace. Že šlo v podstatě jen o kosmetickou změnu úředníci neřešili, terénní stanici ochranářům zabavili a vyměřili jim navíc několika set tisícový nájem. "Naše argumenty úředníky naprosto nezajímají. Neustále opakují svou verzi o neoprávněném užívání, krčí bezmocně rameny Jiří Lissek.

"Stát se prostě zajímá o svůj majetek, a je normální, že vlastník nemovitosti chce za užívání nájemné. Původní organizace, se kterou bylo všechno sepsáno zanikla, a na scéně se objevila organizace nová. A ta nová organizace nikdy nedoložila nástupnictví té původní zlikvidované, takže nová organizace objekt užívá neoprávněně,? říká ředitel ostravské pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Karol Siwek.

"Základní organizace ČSOP se do vzniklé situace dostala zcela neúmyslně v důsledku právního omylu v roce 2003. Její členové se tenkrát mylně domnívali, že se stali právními nástupci po Okresní výkonné radě ČSOP Opava i v jejím postavení vypůjčitele chaty. Neuvědomili si, že k tomu byl též nutný souhlasný projev vůle státu jakožto vlastníka chaty, dodává Svoboda.

"Avšak s ohledem na to, že ZO ČSOP Opava je jen jinou organizační jednotkou jednoho a téhož občanského sdružení (ČSOP) a že chatu užívala k naprosto obdobným účelům jako tehdejší dosavadní uživatel Okresní výkonná rada ČSOP Opava, je její opomenutí v zásadě jen formálním nedostatkem, poukazuje Petr Svoboda.

Úředníci přesto trvají na svých nárocích a hodlají hnát ochránce přírody i před soud.

Související články:

Den Země už na Vikštejně nebude
Skupinka nadšenců dokáže i nemožné
Ochránci přírody z Opavy oslavili loni 25 let činnosti
Aktualizováno ( Pondělí, 14 únor 2011 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template