Template
Template Template
Template Úterý, 19 březen 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Každý je svým způsobem parazit. Jediné co něco vyrobí jsou rostliny
Napsal Jakub Kubačka   
Pátek, 16 únor 2018
Co nebo kdo je parazit? Do diskuse, kdo je či není parazit se nebudeme pouštět. To je záležitost sociologická a politická a patří tedy na stránky jiných časopisů. Budeme hovořit o poloparazitismu a mezi takové organizmy mezi rostlinami patří jmelí. Potřebuje k životu jen vodu spolu s rozpuštěnými nerostými látkami a tu čerpá z cév, na které se napojí na svém hostiteli. V následujícím článku uvedeme příklad, jak na jabloni, která uschla zahynulo i jmelí. Tak se potvrdilo pravidlo, že smrt hostitele znamená i smrt parazita.
Některé listy na jmelí začínají vadnout a žloutnout. Tento jediný keřík je ještě na jabloni živý, ostatní uschly. Je totiž zásobovaný cévami ze svazku cévního, na který se jmelí napojilo  pomocí haustoria (střebadla)  po tom, co se lepkavé semeno dostalo na větvičku jabloně. Přinesl ho pták z čeledi drozdovití, který se živí bobulemi jmelí. Pták se zbavuje lepkavého viscinového oplodí tak, že zobák otře o větvičku, na které ulpí i semeno. Při vyklíčení semena z něj vyrostou haustoria. Ta potom po vyklíčení semene odebírají z hostitele, což je v tomto případě jabloň, vodu s nerostnými látkami.
Jako poloparazit je jmelí schopno tyto organické látky asimilovat fotosyntézou. Ovšem bez vody a látek potřebných k fotosyntetické asimilaci nemůže přežít. Ani se nechce věřit, že jmelí bylo kdysi chráněnou  rostlinou, dnes se stává problémem.
jmliparazit1_20180213_1648356581.jpg
jmliparazit2_20180213_1946612445.jpg
 
Keřík poloparazita jmelí bílého (Viscum alba) na jabloni.
 
Text a foto Milan Kubačka
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template