Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Květnatá louka může být začátek
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Čtvrtek, 30 srpen 2012
Dostali jsme e-mail od maminky dvou malých dětí, který nás velmi potěšil. Jsme rádi, že se na přírodu a co se v ní odehrává, někdo umí podívat kritickýma očima. Simona Hájková napsala.

"Nemám bohužel žádné vzdělání v oboru ekologie ani biologie. Jsem původní profesí chemická laborantka. Pouze jako dítě jsem zkoumala každého brouka a housenku a věčně někde poletovala s atlasem. Nenašla jsem ale nikde možnost své pohnutky uplatnit a tak vše vzešlo do ztracena a veškeré dříve nabyté znalosti se vytratily. Jen prostě cítím, že se spousta věcí děje špatně a chci to změnit. Bolí mě, že na zahradách nahradily květy kopretin, zvonků a řebříčků "mrtvé" anglické trávníky, že místo cvrkotu lučních koníků slyším rachot sekaček, že už kolikátý rok marně pod střechou vyhlížím alespoň jediné hnízdo jiřiček, že už na terase nepotkávám ropuchu, že se po kopcích místo oveček prohánějí čtyřkolky, a že jsem letos ještě nezahlédla ani jedinou, dříve tak hojnou, babočku paví oko.
Pokud si myslíte, že bych vám mohla být nějakým způsobem nápomocná, budu vám vděčná za příležitost."

Paní Simona Hájková mi připomněla knížku "Mlčící jaro". Byla to jedna z klíčových knih šedesátých let, kterou napsala americká bioložka Rachel Carsonová v roce 1962. Ta kniha vzrušila veřejné mínění a má značnou zásluhu na tom, že se ochrana životního prostředí stala hnutím. V knize sugestivně rozvíjí vizi totální katastrofy, k níž by mohlo vést další neuvážené používání DDT.  Uvedla, že přítomnost DDT v živočišných tkáních a potravních řetězcích byla zjištěna i v lokalitách daleko vzdálených od míst jeho nasazení, a že se hromadí v tkáních živočichů. Tento totálně zničující chemický prostředek proti hmyzu je už dávno zakázáno používat téměř ve všech státech, v USA od roku 1972. Jenže nás stejně tak ničí neschopnost přírodě porozumět, protože nám chybí elementární biologické znalosti. Můžeme chtít chránit přírodu, jenže nevíme jak. Nevíme, jakou v ní hrají roli živočichové a rostliny a jaké jsou mezi nimi vztahy. Navíc je ani nepoznáme. Takže, jak o tom mluví paní Simona, na pěstěných trávnicích, lemovaných cizokrajnými dřevinami, motýli nepoletují. Zato po lesních pěšinách, kde motýli poletují, se prohánějí čtyřkolky.
1_loucka_duben_20120828_1982547314.jpg   2_loucka_kveten_20120828_1349672201.jpg  3_loucka_cerven_20120828_1013762355.jpg  4_loucka_cervenec_20120828_1657263079.jpg
 Duben 2012  Květen 2012  Červen 2012  Červenec 2012
Během jednoho roku si můžete vypěstovat květnatou louku třeba na místě, kde na podzim sklidíte brambory a pozemek chcete zatravnit. Jsou dvě možnosti. Buď si koupíte travní směs a hned raději sekačku. Nebo si opatříte semena květnaté louky a budete mít radost z pozorování, jak postupně budou rostliny klíčit.  A těšit se až pokvetou. Zpočátku nevzklíčí jen semena květnaté louky, ale spousta různých plevelů, protože jejich oddenky, částí kořenů a semen, je v půdě spousta. Ale i plevele mají svůj půvab. Zkusili jsme letos založit květnatou loučku a překvapilo nás, jak se sem rychle nastěhoval hmyz.

Text Simona Hájková, Milan Kubačka

Foto Jakub Kubačka

Související články:

Hurá proti ekologům  Co je to ekologie?

Projektové náměty pro základní a střední školy

Jak vzbudit zájem o přírodu? 
Aktualizováno ( Úterý, 09 říjen 2012 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template