Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Měli jsme nemocnou ovci, aneb jak se zhroutil domeček z karet
Napsal Jakub Kubačka   
Pátek, 16 únor 2018
Od jara chováme ovce. Neděláme si ambice, že bychom byli nějací budoucí bačové, vyráběli sýr a prodávali vlnu. Jsme jenom rodina, která chce mít na zahradě veselo a celkem užitečně "sekat trávu" a "měnit jí" zcela pragmaticky na maso.

Ovce na podzim zabijeme a na jaře pořídíme nové. Ovčí maso je zdravé, chutná nám a ve světovém srovnání je masem nejvíce konzumovaným. Je také nejméně kontroverzní. Vepřové a hovězí maso je v některých částech světa totiž zapovězeno. Ovce máme rádi, staráme se o ně s láskou a opravdu nám přináší radost. Však také první slovíčka mého ročního syna byly: "bééé, béé".
Ovce máme na pastvině za zahradou, kde mají trávu, vodu, minerální líz a seno. Chov není náročný. Vyžadují určitě méně péče než třeba chov psa nebo chov slepic. Občas jsme chtěli ovcím přilepšit a proto jsme jim dali tu kousek suchého chleba, tu jakousi směsku granulí se sušeným mlékem. Minulý týden v úterý ráno se mi jedna z ovcí zdála nějaká divná. Byla mimo stádo a polehávala. Večer byla zase v pořádku a normálně se pásla. Druhý den ráno již jen ležela a zhluboka dýchala. Zavolal jsem tedy kamarádovi veterinárnímu lékaři Ondrovi. Zcela prozřetelně dorazil vybaven nejen injekcemi a léčivy, ale také jateční pistolí a věcmi na zabijačku. Stačilo mu sdělit, čím krmíme a čas, kdy se mi ovce poprvé zdála nějaká divná. Změřil jí teplotu, prohlídl a na injekce už ani nedošlo. V poledne jsme raději provedli zabíjačku, ať neztratíme drahocenné maso. Dle slov veterináře Ondry je vždy lepší úspěšná zabíjačka, než neúspěšná léčba. Diagnóza nemoci byla stanovena na akutní acidózu.
K tomu abychom celý průběh nemoci, který trval asi 20 hodin pochopili, musíme pochopit jak funguje zažívací trakt přežvýkavců. Ten se vyznačuje značně odlišným způsobem trávení oproti např. člověku, psu, praseti nebo i koni. Podstatnou roli u nich sehrávají bakterie a prvoci bachorové šťávy, pro které je důležitá stálost prostředí. To znamená také stálost pH. Proto je nejlepší výživou výlučná pastva nebo krmení senem. Velmi důležité je si uvědomit, že bachor ovcí je jakýsi "bioreaktor", ve kterém žijí miliardy spřátelených prvoků, kvasinek a bakterií. Tyto mikroorganismy jsou u správně živeného zvířete v jakési pomyslné harmonii. Je to zejména proto, že jednotlivé druhy mikroorganismů jsou svými nároky na potravu specifičtí, tzn., že některé druhy mikroorganizmů metabolizují sacharidy, jiné zase rozrušují celulózu atd.

Jakékoliv změny krmných dávek, zejména pak podávání velkého množství sacharidových a bílkovinných krmiv (granule, obiloviny, ovoce...) vede k u přežvýkavců k výrazným změnám v bachorovém prostředí. Zde se stalo to, že ovce pravděpodobně sežrala větší množství "jednoduchých cukrů" buď z krmné směsi nebo například z jablek. Ty zapříčinily, rychlou fermentaci a pomnožení G+ bakterií, které produkují kyselinu mléčnou, která způsobí pokles pH bachorové tekutiny. Acidóza (neboli pokles pH) se může objevit poté i v krvi. Acidóza bachoru tak přechází do tzv. metabolické acidózy. Někdy se jedná o změnu pH třeba jen o jednu desetinu stupně! V bachorové tekutině tak velmi rychle vymírají důležití nálevníci a celá křehká rovnováha bachorového "bioreaktoru" se zhroutí jako domeček z karet. Ovce přestane dobře trávit, dostane průjem a během několika hodin může zemřít. Jednoduše řečeno, zemře vlastně na to, že otráví vnitřně sama sebe rozvratem metabolické rovnováhy.
Už asi nikdy přesně nevypátráme...co acidózu naší ovce způsobilo. Zda pozření většího množství směsky granulí, nebo zapařené trávy, případně jablek. Zcela zjevně se však muselo jednat o nepatrnou změnu ve stravě - ovce máme pod dohledem. Navíc onemocněla jen jedna. Je ovšem zarážející, jak rychle nemoc gradovala. Stačilo aby pH v trávicím traktu překonalo pomyslnou hranici a bylo zle.
Troufám si říct, že mám určité biologické vzdělání, tak v tomto ohledu jsem tak náhlý vývoj nečekal. Vše se odehrálo velmi rychle. Opět jsem si uvědomil, jak jsou příroda a děje v ní složité a provázané. Umíme exaktně měřit, ale mnohdy umíme málo předvídat. Z našeho pohledu chovatelských laiků se může jednat o malou změnu stravování, ale s obrovským důsledkem pro zvíře. Vidím v tom až nápadnou paralelu pro další děje v přírodě. Na první pohled se nám také může zdát, že byť malé zvýšení koncentrace CO2 v atmosféře přece nemůže mít pro životní prostředí zase takový význam. Stejně tak jako pak navázané zvýšení průměrné teploty na světě o jeden stupeň. Co to je jeden stupeň můžeme namítat. Hmm, každopádně teď už alespoň víme, že i malá změna stravy a následné změny pH v těle ovce znamenalo její smrt během několika hodin. V domečku z karet stačí opravdu odstranit jednu kartu a už je mnohdy pozdě. No chraň nás pánbůh, pokud opravdu umíme měřit a neumíme předvídat. Harmonie v přírodních dějích je velmi křehká a není radno ji narušovat. Alibistické namlouvání si, že malá změna může mít přece jen malý následek, je nebezpečné... Neznalost neomlouvá!

Jakub Kubačka

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template