Template
Template Template
Template Pátek, 19 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Povídání o Novém Zélandu s B. Pustkou s promítáním jeho fotografií
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Pondělí, 16 březen 2009

Ve čtvrtek 12. března proběhla v učebně EVVO v Minoritu další akce. Tentokrát jsme si mohli prohlédnout spoustu nádherných fotografií ze země z druhého konce světa - Nového Zélandu. Fotograf B. Pustka nás při prezentaci své cesty po dvou ostrovech, Jižním a Severním seznámil nejen s historií tohoto státu, který leží v jihozápadní části Tichého oceánu jihovýchodně od Austrálie, ale především s jeho přírodními krásami. Ledovci, sopkami, subtropickými lesy...

Nový Zéland je konstituční monarchií a je členem Commonwealthu. Hlavou státu je britský panovník zastoupený generálním guvernérem. Má 3,6 mil. obyvatel (1995), hlavní město Wellington, úřední jazyk angličtina, měnová jednotka 1 novozelandský dolar.

Obdivovali jsme krásné záběry na Severním ostrově, kde jsou činné sopky, kráterová jezera, gejzíry a horké prameny. Ve vždyzelených subtropických lesích zachycovalo oko fotografa kromě stromovitých kapradin i staré, mechem a lišejníky obrostlé, křivolaké kmeny dřevin. Při troše fantazie jsme v nich mohli vidět zvířata, skřety a další tajuplné postavy a obličeje.  Lesy jsou domovem endemických rostlin a živočichů, tedy těch druhů, které jinde na světě nenaleznete.

Všude se na zelených pláních pásli ovce, kterých je zde až 50 mil. kusů.  Však také NZ patří mezi přední vývozce ovčí vlny. Pro skupinu pana Pustky a pro další obdivovatele dalekých krajů s exotickou přírodou přišly vhod při dlouhých túrách i dobře zařízené otevřené chatičky, ve kterých turisté mohou přespat.

Viděli jsme i města s mrakodrapy a místa se vším komfortem, například v hlavním městě. Kdybych měl možnost NZ navštívit, pak bych určitě raději vzpomínal na procházku po ledovci, po horkém svahu sopky, na jezera, řeky a hlavně na ten tajemný prales. Tedy to, co obdivoval i pan Pustka.

Přednáška byla ukončena stylově návštěvou maorské vesnice, původních obyvatel, jejich přítomnost na NZ je doložena od 14. století. Polynéské kmeny osídlily NZ asi koncem 10. stol. V současné době tvoří Maoři 10 % obyvatelstva státu. Zbytek jsou Evropané 74 %, Polynésané a míšenci. Zaujal nás poslední snímek prezentace - mapa světa. Pro nás, protinožce Novozelanďanů, byla obráceně, než jsme zvyklí.  Oni vidí svět tak, že nahoře je Nový Zéland a všechny ostatní kontinenty jsou pod jejich zemí. Další důkaz relativity.

 Foto: RNDr. Milan Kubačka

novy_zeland_1_20090315_2019821504   novy_zeland_2_20090315_1785241166 novy_zeland_3_20090315_1057343457 

Aktualizováno ( Pondělí, 02 listopad 2009 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template