Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Pronásledovaní moli našli svou taktiku, jak se nenechat chytit
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 28 únor 2017
Pokud jste někdy chtěli chytit mola s neskrývaným záměrem ho usmrtit, měli jste s tím často problém. Mol, jako by dokázal vytušit váš záměr ho mávnutím chytit do ruky nebo tlesknutím poškodit, tak, aby vám už konečně neškodil. Je to malý motýlek, na první pohled neohrabaný, ale často úspěšný při únikových reakcích.    

 

mol1_20170218_2035617825.jpg
mol2_20170218_2072506124.jpg
Dospělec mola potravinového. Takto velká housenka opustila zapomenutý oplatek ve skříňce, kterým se živila. Abychom měli představu o její velikosti, přiložili jsme k ní zápalku. Fotografie byla pořízena na tmavém papíře, protože na bílém stropě bychom ji ani neviděli.
mol3_20170218_1693297098.jpg mol4_20170218_1133691584.jpg
Pavučinka se zbytky exuvií, z nichž ta největší je poslední instar,
poslední stadium před zakuklením.
Mol potravinový má pěknou kresbu.

Umí dobře manévrovat při letu, směr letu mění neočekávaně a bleskurychle. Samozřejmě úzkostlivě čistotné hospodyňky mola nikdy neviděly, přesto jich u nás žije asi deset druhů. Stane se však, že vám zapadne za kuchyňskou linku odrobinka rohlíku nebo vám dítě upustí za sedačku v obýváku kousek oplatku, který moli najdou v noci, kam vletí otevřeným oknem a nakladou na něj vajíčka. Z nich se vylíhnou housenky, které si najdou za skříní nebo na stropě místo, kde si vytvoří pavučinovou skrýš. Tu pavučinku vytváří housenka mola, ne pavouček. Takže, pokud uvidíte ?pochodující? housenku po stropě, hledá místo, kde se zakuklí. V pavučince potom najdete svlečky (exuvie) housenky, ze kterých vylezla jako z kabátku, který ji byl už těsný. Z toho posledního (v tzv. posledním instaru) je připravena se zakuklit. Záleží na teplotě, ale přibližně od vajíčka po motýla to trvá asi měsíc. Moli šatní nejsou na očích, jsou zavřeni ve skříni, kde nepotřebují vodu, protože si ji dokážou vyrobit metabolismem. Jedná se o jeden z mála živočišných druhů, který je schopen trávit vlnu. Nemají rádi vůni levandule, pelyňku, kůry citrusových plodů. Od nakladení vajíček po dospělce trvá jeho vývoj od měsíce až po rok v závislosti na podmínkách,  ve kterých žije a od toho se odvíjí i množství generací vyskytujících se do roka. Celý životní cyklus mola šatního se odehrává v rozmezí 65 až 90 dní. Za dva týdny se líhnou larvy a okamžitě se začínají živit okolním materiálem. Jiný zdroj uvádí, že za tepla se vajíčka líhnou během 4 až 10 dnů a za zimy pak okolo 21 dní. Záleží na tom, čím se  moli živí, podle toho rozeznáváme mola i moly skladištní, moučné, datlové atd.

Fotogafie:Milan Kubačka

 

Aktualizováno ( Středa, 01 březen 2017 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template