Template
Template Template
Template Úterý, 11 prosinec 2018 Template

Přihlášení

 
Template
Slepýš křehký a slepýš východní jsou od roku 2010 v ČR dva samostatné druhy
Napsal Jakub Kubačka   
Neděle, 05 březen 2017
V červnu tohoto roku nám zoolog SZM RNDr. Jindřich Roháček, CSc. zaslal fotografie slepýše východního, kterého fotografoval u Bohuslavic. Známe tedy dva druhy slepýšů. Kromě slepýše křehkého (Anguis fragilis) i slepýše východního (Anguis colchicus). Po konzultaci s našim předním herpetologem Ivanem Zwachem, jsme se dověděli, že slepýš východní má u nás i poddruh slepýše východního, který se jmenuje slepýš východní modroskvrnný, (Anguis colchicus incerta), kterého nám zaslal právě Dr. Jindřich Roháček.

Slepýš není had, to už všichni víme. Jedná se o ještěra, který rodí živá mláďata a má zakrnělé nohy.
Páření slepýšů probíhá krátce po probuzení ze zimního spánku, ke kladení vajec (rození mláďat) dochází na přelomu července a srpna, výjimečně k němu může u některých populací dojít až počátkem září. Samice mohou mít až 15 mláďat, výjimečně i více. Slepýš křehký je vejcoživorodý, vaječný vývoj probíhá v těle samice a mláďata se klubou při průchodu vejce kloakou.
Slepýši loví v noci. Aktivní jsou především časně zrána a za soumraku nebo po teplých deštích, kdy hledá potravu. Narazit na něj můžeme ale i přes den, a to od jara do podzimu. Většinou se ale přes den ukrývá, především v mechu a pod kameny. Potravou slepýšů jsou z větší části žížaly a slimáci, případně i různí členovci, larvy a červi přiměřené velikosti. V případě nebezpečí slepýš může odlomit část ocasu, který sebou ještě nějakou chvíli mrská. Slepýší ocas po čase částečně regeneruje.

slepys1_20170225_1288847836.jpg
 slepys2_20170225_1674418330.jpg
Slepýš křehký (Anguis fragilis) Slepýš křehký (Anguis fragilis)
slepys3_20170225_1441034183.jpg slepys4kopie_20170225_1655200722.jpg
Slepýš východní a jeho poddruh modroskvrnný
(Anguis colchicus incerta) mívá na těle modré skvrny.
Slepýš východní a jeho poddruh modroskvrnný
(Anguis colchicus incerta) mívá na těle modré skvrny.

 

Aktualizováno ( Čtvrtek, 09 březen 2017 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template