Template
Template Template
Template Čtvrtek, 16 květen 2024 Template

Přihlášení

 
Template
V řecké Preveze organizovali polští studenti praxi v projektu ERASMUS +
Napsal Jakub Kubačka   
Sobota, 03 březen 2018
Ve dnech 1.-16. července 2017 pracovali studenti z polského Komorna v projektu ERASMUS+ v Řecku. Cílem praxe bylo představit mladým lidem, jak odlišná je práce na půdě v jiných klimatických podmínkách. Seznámili se s řeckým zemědělstvím a způsoby pěstování plodin v této středomořské oblasti. Měli příležitost vidět jak vypadá olivový háj a zapojili se do prořezávání olivovníků a do údržby sadu.
Studenti si mohli vyzkoušet náročnou práci, kterou řečtí zemědělci provádějí v extrémních klimatických podmínkách. Teplo a nedostatek srážek v letních měsících způsobuji lidem problémy, což si studenti vyzkoušeli na vlastní kůži. Na rostliny naopak působí příznivě a pozitivně ovlivňují výnosy. Proto práce v olivových  sadech majitelů Panose Papanikose a jeho manželky Eleni Andronikidu nebyla snadná, ale studenti se s touto výzvou vyrovnali.
polaciolivy1_20180302_1035604056.jpg
 Studenti z polského Komorna v projektu ERASMUS+ v Řecku přijrli se svými vedoucími  Urszulou Pietruszkou a Slavomírem Janiukem.
   
Pro studenty byly také přínosem informace o příznivých zdravotních vlastnostech olivového oleje lisovaného za studena, které jim přednesla Eleni Andronikidu.  Velký obsah polyfenolů a dalších složek velmi pozitivně ovlivňuje celý lidský organizmus. Stojí za to dodat, že oliv   v na farmě paní Andronikidu jsou bioprodukty, což znamená, že v sadech nejsou používány žádné chemické látky při ošetřování proti škůdcům ani chemická hnojiva. Všechno je přirozené a olivový olej, který v Řecku má jejich olej několik vysokých ocenění. Olej má i velmi dobrou chuť. Proto také poptávka po tomto oleji v kvalitě BIO je obrovská. V loňském roce bylo z jejich farmy sklizeno 16 tun oliv. Pro získání 1 litru oleje je potřeba 10 kg oliv. Cena jednoho litru oleje BIO je asi deset eur.
Pěstování zeleniny ve sklenících v řeckém klimatu je velmi úspěšné, skleníkové prostředí způsobuje rychlé dozrávání rajčat, cuket i jiní zeleniny. Zelenina a ovoce zde mohou být pěstovány téměř po celý rok. Zajímavou výhodou zdejšího klimatu je, že zelenina dozrává předtím, než se někteří škůdci mohou rozmnožit do množství, které poškodí plod. Proto je Řecko známé svými produkty ovoce a zeleniny.
Studenti měli příležitost vidět na vlastní oči, jak odlišná je v této krajině zemědělská výroba ve zdejších klimatických podmínkách od podmínek v Polsku. Teplo, velká vlhkost, modrá obloha a spalující slunce zde slouží především rostlinám za předpokladu, že jim dodávají obrovské množství vody. Dlužno podotknout, že voda z řeky Louros zásobuje zdejší oblast dostatečným množstvím vody. Takže i v období sucha je možná dostatečná závlaha.
Během pobytu v Řecku si mladí lidé uvědomili co znamená Jednotka ECVET "Pěstování zeleniny". Jedná se   o evropský systém uznávání pro dosažení, validaci a učení. Mladí lidé získali poznatky o pěstování plodin v široké škále metodologií.
Během pobytu v Řecku nepoznávali jen sady, skleníky a pěstované plodiny.
polacoolivy3_20180302_1407649606.jpg
 V blízkosti Prevezy jsme navštěvovali i malé soukromé farmy. Na snímku jsou majitelé farmy pro chov jedlých mlžů a krabů se svými malými dětmi.
  polaciolivy5_20180302_1937926356.jpg
   S krabem v ruce je na snímku vedoucí polské skupiny Slawomír Jakoniuk.
   
   
Text: Slawomir Jakoniuk
Foto: Milan a Jakub Kubačkovi
Aktualizováno ( Úterý, 03 duben 2018 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template