Template
Template Template
Template Pátek, 26 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Agropuzzle III- návštěva farem v Bulharsku
Napsal Jakub Kubačka   
Pátek, 17 srpen 2018
Mobilita proběhla  v Bulharsku 23.04.  27.4. 2018. Zúčastnili se jí zástupci organizací ze šesti zemí: Izba Rolnicza w Opolu  Polsko, RU.DE  Rural Development Agency Portugalsko, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina veterinara din Bucuresti - Rumunsko, University of Ruse Angel Kanchev - Bulharsko, Natura Opava  Czech Republic, Asociación Escuela de Negocios del Pirineo  Španělsko. Projekt byl podpořen EU v rámci programu Erasmus+ KA2 in VET a koordinátorem byla MSŠZe a VOŠ Opava z České republiky.
Projekt Agropuzzle III je pokračováním dvou předchozích úspěšných projektů v oboru farmaření. Tento projekt je zaměřen na malé rodinné farmy s příběhem a umožňuje porovnání s velkým podnikem napříč obory rozvoj venkova, agropodnikání, management zemědělství a environmentální vzdělávání. Cílem projektu je výměna zkušeností, navýšení praktických dovedností v oboru zemědělství. Dále profesní rozvoj a růst účastníků, kteří navštíví a společně budou pracovat ve vybraných místech lokálních farem. Seznámí se s příklady dobré praxe.
V projektu se vystřídají účastníci ve všech zemích, které navštíví.Projekt je zaměřen na podporu zemědělství, které vnímáme jako zanedbávanou oblast, přestože zajišťuje primární potřeby nás všech. Snažíme se předat dalším generacím, jak dělat řemeslo s láskou a kvalitně a jak ho předat dalším generacím v dobrém stavu. Je příležitostí naučit se novým trendům a inovacím v rámci Evropské unie a porovnat je s vlastní zkušeností farmáře.
Jde nám o rozvíjení venkovských komunit, o rozvoj regionů partnerských organizací a v neposlední řadě také o síťování a evropskou spolupráci.
Součástí projektu jsou kromě mezinárodních mobilit také místní aktivity organizací z ČR a PL zaměřené na doplňkové farmářské činnosti v období Vánoc a Velikonoc.
 
1.den  23.4.2018
Náš pobyt v Bulharsku začal návštěvou farmy s buvoly ve vesnici zvané Tcerovec. Majitelka farmy se rozhodla začít s chovem těchto velkých a respekt vyvolávajících zvířat v roce 2007, a přestože začala prakticky od nuly, dnes je hrdou a jedinou chovatelkou ve zdejší oblasti. Velmi dbá na to, aby vše bylo v bio režimu, a nepoužívá žádné pesticidy ani umělé náhražky v potravě. Buvoli jsou podle ní velmi chytrá zvířata. Poznají osobu, která se o ně stará a jen tu nechají vzít si od nich mléko, i když buvolí samci jsou často náladoví a mléko nedají nikomu. Za den jedno zvíře může dát 10  16l, ale jsou období trvající 2-3 měsíce, kdy žádné nemají. Litr mléka přijde na 1,45 leva a podává se lidem, kteří trpí rakovinou.                                                  
Následujícím bodem našeho programu byla bio farma ve vesnici Cherven, kde chovají ovce a kozy. Manželé, kteří mají oba vysokoškolský titul, postavili farmu, když měli 50 kusů zvířat. Nyní jich mají 270, různých druhů, například kozy togeburské. Kromě koz a ovcí, zde mají i 2 osly, kteří jim s nimi pomáhají, když se pasou na loukách. Podle jejich slov je velmi obtížné vést v Bulharsku organický podnik, ale mají podporu EU a vyvážejí i do USA nebo Francie.                                                                            
Třetí navštívenou farmou byl Agroprodukt RSOOD v Pisanci, se zaměřením na produkci kravského mlékaa sýrů. Aktuálně mají 50 kusů krav, které krmí 3x denně slunečnicí a vojtěškou. Zvířata nejsou na loukách a farma není v bio režimu. Průměrná denní produkce jedné krávy je 42l mléka. Všechny krávy jsou samice, protože samce prodávají na maso. Mají vlastní mlékárnu a výrobky posílají do supermarketů.                           
Nakonec jsme se ještě podívali ve vesnici Basarbovo na ovocnou školku a měli jsme možnost navštívit místní klášter, který je zpola zasazen do skály. Starají se o něj dva bratři a je navštěvován mnoha poutníky.
   
agropuzzleiii1_20180811_1741115366.jpg
 Hugo Gomes (Portugalsko), Slawomir Jakoniuk (Polsko), Radka Šrajerová a Marie Šrajerová (Česká republika).
   
2.den  24.4.2018
První navštívenou farmou v úterý byla Biofarma Todorovi, , která se nachází ve vesnici Trastenik, 25 km od Ruse. Farma chová 220 koz a 250 ovcí. Zabývá se výrobou mléčných výrobků a to zejména tradičního žlutého a bílého sýru.
Druhou navštívenou farmou byla kozí farma Nord Agro Complex ležící ve vesnici Gorno Ablanovo v Severním Bulharsku. Ovce se chovají zejména pro výrobu masa. Část ovcí je z Německa a část z Francie.  Cena jedné ovce je 600 euro.
Dále jsme navštívili vinici a restauraci 7 Generation ve vesnici Mechka ležící v severní části Bulharska na hranicích s Rumunskem. Hlavní odrůdy vína jsou Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.
Další navštívenou farmou byla farma ZKPU Briast nacházející se ve vesnici Brestovitsa v severní části Bulharska. Farma byla založena v roce 1991. Na farmě se chová 50 krav a pěstuje se kukuřice , pšenice  a řepa. Farma se zabývá produkcí mléka. Farma zaměstnává 35 pracovníku. Část techniky si kupují v České Republice.
Další navštívenou farmou byla včelí farma ležíci ve vesnici Brestovitsa. Farma byla založena na začátku 20. století. 1 kg medu stojí 4-5 eura. Vývoz medu je jen do místních obchodů.
   
agropuzzleiii2_20180811_1720980612.jpg
 


3.den  25.4.2018

Dnešní den jsme zahájili návštěvou univerzity v Ruse, která byla postavena roku 1957 a studuje zde 7 000 studentů. Podívali jsme se do haly, kde byl německé kancléřce Angele Merkel udělen titul Doctor Honoris Causa a navštívili jsme i knihovnu a tiskárnu.
Nejvíce se všichni těšili na návštěvu cukrárny Dolce Vita, kde jsme si před vstupem museli nejprve nasadit ochranné návleky na boty a až poté jsme mohli vstoupit dovnitř.
Uvítala nás sympatická mladá majitelka, která nám sdělila, že produkty jsou vyrobeny z nejkvalitnějších bio surovin, bez jakýchkoli konzervantů a přídatných umělých látek. Aktuálně však mají obtíže, kvůli zvyšující se ceně mléka a másla. Výrobky posílají do tří obchodů a do restaurací v Sofii, ale do budoucna plánují vyvážet i do Bukurešti. Zaměstnanců je zde kolem deseti a o dobré pracovníky je nouze. Ale když jsme viděli a následně také ochutnali, co jsou někteří schopni stvořit, cítili jsme se jako v nebi.   
Po sladké zastávce jsme se podívali do firmy Borimes, která produkuje masové výrobky. Byla založena v roce 1999, ale původní se nacházela jinde. Počet zaměstnanců se z počátečních 6ti zvýšil na 150 a cena produktů je mnohonásobně dražší než jiné značky, což se ale odráží na velmi vysoké kvalitě, ve které prakticky nemají konkurenci. Vyvážejí do 42 obchodů a za den je zde zpracováno 150 až 200 zvířat, které jsou z kvalitních chovů a dováženy jsou živé, bez zamražení, které by znehodnotilo maso.
Oběd a degustaci vína jsme měli ve vinařství ve vesnici Nisovo. Mají spoustu známých značek typu Merlot, Cabernet sauvignon, blanc, franc, Semillon, Chardonnay nebo muškátové víno. Exportují především do Číny, Vietnamu nebo do Ruska, ale i do zemí EU. Při prohlídce interiéru, jsme si mohli všimnout italských technologií, které používají.        
Poslední návštěvou tohoto dne byl ovocný sad, jedinýv této oblasti. Majitel, milý a usměvavý postarší pán, nás informoval o tom, že roku 1994 začali s meruňkami a broskvemi. Dnes již mají 50ha plochy, na které jsou hlavně hrušky, které zabírají 20ha, ale také třešně (10), meruňky (10) a jablka (10). Používají standartní technologie, ale testují i nové technologie pěstování stromů a nabízejí je ostatním farmářům. Jejich produkce je ?bio? a hlavním zákazníkem je Bukurešť. Pan majitel nám vylíčil, že sev dnešní době zakládá spoustu nových zahrad,  ale lidem  neumí  pracovat s oddenky a chybí jim odborné znalosti. Dalším problémem je nedostatek zaměstnanců. Zde jich mají 25, při sklizni 50, ale dle jeho slov by potřebovali alespoň 100, přičemž zaměstnávají hlavně lidi z Ukrajiny a průměrný věk zaměstnanců je mezi 40ti a 50ti lety. Roku 2014 byli zaskočeni během sklizně mrazivými dešti a k 1. 6. byly stromy úplně bez listů.

agropuzzleiii3_20180811_1499480684.jpg
 

4.den - 26.4.2018

Ve čtvrtek jsme se přesouvali autobusem z Ruse do Troyan. Během dlouhé cesty jsme zastavili v Institutu pro horská hospodářská zvířata a zemědělství. Zjistili jsme, že všechna zvířata jsou na pastvinách a jsou registrovaná jako bio produkce. Viděli jsme plemena krav jako je Hereford, Angus nebo Montbeliard, ale vytvořili zde i nový druh krávy. Kromě pastvin pro zvířata, plochu využívají i pro pěstování rozličných plodin, například kdoulí.       
Jelikož cesta trvala dlouho, stihli jsme jen jednu farmu. Založena byla 1992 a funguje po vzoru amerických farem. Mají zde 200 kusů kanadských krav, 100 koní plemene Karakachan, v jednu dobu chovali i 200 ovcí, ale v současnosti už od toho upustili. Krávy jsou po celý rok na 500ha pastvin, jen v zimě se stahují do stájí. Na farmě pracují pouze členové rodiny a další 3 zaměstnanci. Během procházky po pozemcích jsme si mohli bez obav z hmyzu sundat boty, protože v půdě je sůl, aby krávy přibíraly. Nejsou zde žádní medvědi ani vlci, ale 2x až 3x se stává, že je tele, kůň a v některých případech i kráva usmrcena a odvlečena šakalem.            
Po cestě zpět k autobusu jsme si zlepšili den nálezem vzácného druhu orchideje a pak jsme se vydali směrem k našemu ubytování v horách. Během cesty, kdo nespal, tak mohl sledovat krásnou krajinu míhající se za okny autobusu.
agropuzzleiii4_20180811_1165695472.jpg
 


5.den  27.4.2018
Poslední den, jsme navštívili pivovar Bolyarka. Jeho založení se datuje do roku 1992, kdy se dva bratři, kteří zdědili velké jmění, rozhodli investovat právě do pivovarnictví. Průvodce nám dělal jeden ze zaměstnanců podniku, který byl dokonalou ukázkou nadšeného pracovníka. Vysvětlil nám z čeho, v čem a jak probíhá proces výroby dobrého piva a také nám ukázal prostory, ve kterých se to děje. Na závěr nás nechal ochutnat některé vybrané druhy jejich piv       
Když jsme dojeli zpět do Ruse, rozloučili jsme se se všemi účastníky projektu a začali se chystat na naší dlouhou cestu domů, do České republiky.
   
Fotografie:: Masarykova střední škola zemědělská
Text: Radka Šrajerová

Aktualizováno ( Pátek, 17 srpen 2018 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template