Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Bořík Frýba získal hlavní ceny na prvním festivalu kresleného humoru
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 29 listopad 2016
Vynikajícího kreslíře, který umí nakreslit vtip i karikaturu, známe již mnoho let. Seznámili jsme se s ním v Městském útulku, kde pracoval téměř deset let jako ošetřovatel. Tvrdí, že práce v útulku byla nejlepší ze všech, které kdy vykonával. Už jenom proto - nikdo nemůže tvrdit, že po mě neštěkne ani pes, dodává s úsměvem.
fryba1_20161126_1535323839.jpg
fryba3_20161126_1548794351.jpg
Na společné fotografii jsou zakladatelé Klubu kreslířů Tapír a také hlavní duše Mezinárodního festivalu. Kreslířka Lena "Aneer" Pintnerová a kreslíř Mirek Vostrý. Chybí ještě Pavel "Pata" Talaš, aby byl trojlístek doplněný. Vše o Tapíru a také všechna čísla časopisu najdete na kkh Tapir. Opavský výtvarník Bořivoj Frýba
U Frýbů doma se vždy nacházelo nějaké zvířátko. Třeba vlkodav. Říká o něm, že když je známí spolu viděli na procházce, pochopil, proč se o takové dvojici prohlašuje "malý s velkým". Vlkodav je velký pes a Bořík jen o málo větší. No i když... Vlkodava choval doma v panelákovém bytě a prý, když si lehal, myslíme toho vlkodava, tak sousedé pod ním si mysleli, že spadla skříň. Samozřejmě to myslel s nadsázkou, jako ostatně všechno, co řekne a nakreslí.
To mi řekl naposledy u nich doma. Nejdřív mne pozdravil pan domácí kocour Garfield, kterého si donesli z útulku. Potom jsme se zastavili u akvárií, kde byly vodní želvy a užovky červené.
Jeho žena paní Hana, kterou láskyplně oslovuje "Pralinka" , uvařila kávu a šli jsme si povídat do obývacího pokoje. Tam za námi přišel kocour Garfield a sedl si mě do klína, jako starý známý.
Až potom mi Bořík ukázal ocenění, která si přivezlz prvního Mezinárodního festivalu kresleného humoru. První cenu Zlatý pramen od města Františkovy lázně a "Zlatého tapíra" hlavní cenu festivalu, pro který nakreslil i logo. A od lázeňských hostů, kteří vybírali a hlasovali, obdržel třetí a druhé místo od diváků.
Držel jsem ty ceny v ruce a ani na chvíli jsem nezapochyboval, že se dostaly do správných rukou.
Nikdy bych o něm neprohlásil, že je dědek Rum, jak se sám nazývá. Ačkoliv má tři vnuky a hodnou manželku, vůbec se tak nechová. Žádný mrzout, jak se vám má vybavit pod tímto jménem, naopak stále srší humorem, je radost ho potkat.
Je zdatný ilustrátor mnoha knih a my se můžeme pochlubit, že ilustroval i knížku Příroda Opavska ve čtyřech ročních obdobích. Školy využívají v environmentální výchově jeho omalovánky s příběhem, které si stahují z webových stránek města Opavy.
Omalovánky již od roku 2013 také zdobí stránku Opavského přírodovědného zpravodaje, který si zrovna prohlížíte.
Vždy se těšíme na omalovánku, jak se mu tentokrát podaří vystihnout námi poslaný příběh. Nikdy nás nezklamal, naopak. Dokáže, jako nikdo jiný vystihnout atmosféru příběhu, takže se vždy těšíme na další.
Rozhovor s Boříkem Frýbou najdete ve zpravodaji z června roku 2013.
fryba2_20161126_1477070062.jpg
 


Fotografie: achív Frýby
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template