Template
Template Template
Template Pátek, 29 březen 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Březnové setkání partnerů projektu Fruitfarming
Napsal Jakub Kubačka   
Neděle, 10 duben 2016

Ve dnech 10-12.3. 2016 proběhlo partnerské setkání partnerů v projektu Fruitfarming, jehož je naše organizace koordinátorem. Setkání proběhlo v Opavě. Za portugalskou organizaci RUDE se zúčastnili starosta města Covilha a ředitel organizace pan Carlos Pinto se svým společníkem projektovým  manažerem panem Hugo Gomezem. Za veterinární a zemědělskou univerzitu z Bukurešti se zúčastnili setkání paní docentka Maria Toader a pan profesor Valentin Roman. Za Masarykovu střední školu zemědělskou a VOŠ v Opavě garantka zahraniční spolupráce paní Radmila Šrajerová a pan Martin Valeček. Za posledního partera ze školy v polském Kedziedrzyn-Koźle dorazil na setkání manažer mezinárodních projektů pan Slawek Jakoniuk. Za Naturu Opava vedli setkání Jakub a Milan Kubačkovi. Autorem fotodokumentace byl Milan Kubačka.

Třídenní setkání proběhlo v přátelském duchu, vyřešili jsme všechny organizační záležitosti projektu, termíny a programy setkání. Domluvili jsme se na naší účasti na vědecké konferenci během červnové mobility v Rumunsku. Jednali jsme také o zapojení veřejnosti v rámci propagace, diseminace a workshopů v projektu. Navštívili jsme 3  organizace, se kterými na projektu spolupracujeme. Za důležitou považujeme návštěvu domácností nás českých organizátorů a také domácnost a ovocný sad našeho spolupracovníka Radima Lokoče. Přímo v terénu jsme tak mohli již jednat a ukázat některé naše poznatky a úspěchy v ovocnářství. Během neformální části setkání jsme naše partnery vzali na návštěvu do Slezského zemského muzea, včetně preparátorské dílny a depozitáře. Navštívili jsme také dolní oblast Vítkovic v Ostravě. 

A co je tedy hlavním cílem a myšlenkou projektu?

Projekt "Role of Traditional Fruit Farming in Regional Development" je projekt, organizován pěti organizacemi ze čtyř států EU. Obsahem je tradiční ovocnářství v místních lokalitách jednotlivých zemí a předávání vzájemných zkušeností z praxe zapojených organizací. Partneři projektu jsou zástupci neziskového sektoru, rozvojové agentury, středoškolských zařízení, univerzity a podnikatelského sektoru. Projekt má za cíl ukázat možnosti, příležitosti, cesty rozvoje a propagace místních produktů a zemědělské činnosti zaměřené na pěstování ovocných dřevin jako jablek, hrušek, peckovin nebo jiných specifických druhů a jejich odrůd. Produkty jsou specificky lokální, jejich  variety nebo staré a klasické. Ty jsou ve většině případů historicky ověřené z hlediska odolnosti a přizpůsobení na klima a místní podmínky. Jsou jedinečné jak chutí plodů, tak svým vzhledem a vůni. Stávají se právě proto částečně také kulturním dědictvím a bohatstvím. Ovocné stromy jsou významným artiklem, který poskytuje lidem obživu a v některých oblastech také nezanedbatelný  zdroj příjmu. Důležité z hlediska lokálnosti a malovýroby jsou také výrobky z ovoce, jako jsou džemy, marmelády, kompoty, mošty, koncentráty. V projektu si všímáme i vztahu regionální politiky k tomuto tématu a to jakým způsobem instituce v jednotlivých státech podporují drobné farmáře a zapojení neziskového a vzdělávacího sektoru. Cílem projektu je propojit teorii s příklady dobré praxe. Průběžně budou účastníky zpracovávány vzdělávací materiály, které budou využity pro výuku předmětů ve školách a školských zařízeních  zapojených zemí. Výsledky projektu budou prezentovány na webových stránkách facebokovém profilu všech institucí. Součástí projektu jsou také  tzv. "místní aktivity" určené široké cílové skupině. Budou to tematické workshopy, zaměřené na pěstování a zpracovávání ovoce, a také na ošetřování dřevin.

Více o projektu se dozvíte ZDE

nebo na stránách projektu ZDE

 

Project "Role of Traditional Fruit Farming in Regional Development" takes place in the period 1.9. 2015 - 31.8.2017 and it is supported by ERASMUS + Program (Strategic Partnerships for Vocational Education and Training - KA2). Registration number of the project is: 2015-1-CZ01-KA202-013923. Project buget is 83.100,- EUR.

fruitfarmingcz8_20160408_1615430035.jpg
fruitfarmingcz7_20160408_1637368156.jpg
Partneři v projektu Fruitfarming, jehož je organizátorem Natura Opava. Pan profesor Valentin Roman, docentka Maria Toader za veterinární a zemědělskou univerzitu z Bukurešti pan Slawek Jakoniuk z  polského Kedziedrzyn-Koźle. Uprostřed Jakub Kubačka z Natury Opava, portugalskou organizaci RUDE zastoupil na snímku projektový manažer panem Hugo Gomes. Za Masarykovu střední školu zemědělskou VOŠ v Opavě se zúčastnila garantka zahraniční spolupráce paní Radmila Šrajerová a pan Martin Valeček. Vedle stojí Překladatel z Natury Dalibor Rozsypal. Zástupci Rumunska, opavské Zemědělky, Natury Opava, Polska a Portugalska připravovali na setkání programy v jednotlivých zemích.

 

 fruitfarmingcz1_20160408_1518536775.jpg  fruitfarmingcz2_20160408_1568167943.jpg

Profesor Valentin Roman a docentka Maria Toader z bukurešťské univerzity si prohlédli přírodovědnou expozici v historické výstavní budově Slezského zemského muzea.

Exponáty obdivovali i pan Slawek Jakoniuk z polského Kedziedrzyn-Koźle a manažerka projektu z opavské zemědělky Radka Šrajerová.

 

 fruitfarmingcz3_20160408_1461791566.jpg  fruitfarmingcz4_20160408_1707317797.jpg
Návštěvu preparátorského ateliéru SZM vedl preparátor Michal Jakubec, stojí úplně vpravo.
Vedoucí oddělení ochrany sbírkových předmětůí Petr Pavel, první zprava, nás do ateliéru uvedl.

fruitfarmingcz5_20160408_1578955045.jpg
 fruitfarmingcz6_20160408_1122164204.jpg
 Vstupte do Muzea techniky v Dolních Vítkovicích.
Součástí rozsáhlého a velmi poučného areálu až s neuvěřitelnou sbírkou všeho, co se kdysi ve Vítkovicích vyrábělo, byla možnost nahlédnout i do mikroskopu.
Aktualizováno ( Neděle, 18 prosinec 2016 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template