Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Co dát na vánoce dětem pod stromeček, když mobil ne a nehodí se ani zvířátko?
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 09 duben 2018
Vždy jsem věděl, co dostanu na vánoce pod stromeček. A někdy dokonce i mnoho týdnů dopředu. Našel jsem totiž náhodou skrýš, kam táta dárky přede mnou schovával. A tak jsem se mohl radovat o nejméně 14 dnů déle z lyží a skoro až měsíc ze vzduchovky. To bylo ale utrpení, vědět o ní a neprozradit to. Neuměl jsem si představit to zklamání, kdyby pod stromečkem vzduchovka nebyla . A představte si, že opravdu nebyla!
Ona sice v tátově skrýši byla, ale ne pro mne. Soused požádal tátu, aby ji schoval, protože jeho syn vždy před vánocemi prohledal pečlivě celý byt. Potom předstíral radost a překvapení z dárku a uznejte, že to dost dobře nejde. Já jsem musel předstírat radost z Jiráskovy knihy Bitva u Lučence a zastírat zklamání, že se bude ze vzduchovky radovat kamarád Pepa a ne já. Z toho plyne jedno poučení. Nikdy nehledejte dárky, které máte dostat až pod stromeček!
O tom, jaké nebezpečí čeká na dítě, když dostane jako dárek živé zvířátko, jsme už psali v minulém vánočním čase. Jde vlastně především o to, aby nakonec neskončilo v popelnici nebo jen tak na ulici.
vanocnidarek_20180405_1759671294.jpg
 
Před několika lety se mezi dětmi objevilo zvířátko Tamagoši, které nepáchlo a proto ho čistotní rodiče doma trpěli. Děti ho krmily a opečovávaly virtuálně.
Nyní má Tamagoši dalšího, sofistikovanějšího nástupce, který se jmenuje  Hatchimal. Tvůrci této hračky se snad inspirovali tak zvaným českým plivníkem. Plivník se vylíhne z vajíčka černé slepice, které se musí nosit pod paží po dobu devíti dnů a během té doby se člověk, který čeká až se plivník vylíhne, nesmí mýt ani modlit. Teď stačí, aby se Hatchimal, což je vajíčko poklepávalo a po určité době se vylíhne tvor, o kterého se potom obdarované dítě stará. Ale pořád je to jen hračka, kterou když dítě zapomene "nakrmit" a to zvířátko nezahyne. Vymění se baterie a elektronika znovu zajistí zvuky a pohyby tohoto malého robota.
Mám známého, který svého syna už v útlém věku učí starat se o živá zvířátka. Teď to jsou housenky, kterým chodí ven natrhat lístky ke stálezelenému živému plotu z ptačího zobu. Ty jsou totiž potravou housenek martináče, které chovají i v zimě. Když sotva dvouletý synáček zjistí, že housenky listy zkonzumovaly, donutí otce znovu zajít k živému plotu pro nové.  U Tamagošiho zvířátka stačí zareagovat na nějaký signál, ale také nemusí. Je to přece jen virtuální realita. U živých housenek, pokud je nenakrmíte, nezakuklí se a z kukly nevyletí krásný motýl.
To už malý entomolog pochopil.

 

Text a foto MK

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template