Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Minulý týden nás opustil kamarád Jiří Lissek
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Čtvrtek, 16 únor 2012
Všichni jsme ho znali jako velmi obětavého člověka s vyhraněným smyslem pro spravedlnost. Měl rád konkrétní ochranářskou práci a vůbec neměl rád, když se jen bědovalo nebo mluvilo ve stylu "mělo by se udělat". Bojoval proti zbytečnému kácení stromů, za čistotu vod, za studánky, za čisté ovzduší, obdivoval ptactvo. Jeho zájem byl velmi široký, spolupracoval s Maticí Slezskou, se zahrádkáři, především mu ležela na srdci ochrana přírody.

Moc dobře si uvědomoval, že dnešní doba nepřeje mladé generaci, která si zatím neuvědomuje, že si pod sebou řeže větev svým ignorováním přírody. Že jsou jim bližší pokémoni, než skutečná zvířata a rostliny. Snažil se děti dostat do přírody, kde se žádní pokémoni nevyskytují, ale mohou se při poznávání té reálné přírody třeba unavit nebo dokonce ušpinit.

Jeho poslední boj za spravedlnost byla snaha zachránit terénní stanici u hradu Vikštejn.  Zasloužil se nejen o její vybudování, ale staral se i o její využití jako Ekocentra pro výchovu mladé generace. Z polozbořené chatrče, kterou stát daroval před lety českému svazu ochránců přírody, jehož byl Jirka v okrese Opava zakladatelem, vytvořil fungující středisko, kde se pravidelně konaly oslavy Dne Země. Musel si připadat jako postava z románu Zámek od Franze Kafky, zeměměřič K. Marně chodil od dveří ke dveřím, od jednoho úředníka ke druhému, které přesvědčoval, že stanice slouží dětem pro tolik důležitou výchovu k péči o přírodu a životního prostředí. Proto mají ochránci přírody na ni nárok.

Nejen Jirku, ale všechny dobrovolné ochránce přírody, kteří se na opravě a údržbě podíleli stovkami hodin obětavé práce, naštvalo, že opravenou chatu si stát, kvůli údajně nedokonalé předávací smlouvě, vzal zpět bez náhrady. Je mi smutno, když si vzpomenu na kauzy, spojené s astronomickými ztrátami, přesuny, odkloněním, státního majetku. Nevím, zdali tyto ztráty stát nahradí odebráním drobného majetku neziskovým organizacím. Silně o tom pochybuji. Úředníci, kteří dohlížejí na správu státního majetku, si mohli tento "úspěch" připsat k dobru. Tomu se nedá rozumět. Podobnost Jiřího Lisska s Kafkovou postavou z románu Zámek je symbolická a až zarážející. Jirka byl totiž povoláním geodet.

Jirkův dlouholetý přítel Milan Kubačka

(Poznámka: Román Zámek byl napsán pod vlivem surrealismu a existencionalismu. Ústřední postavou je Zeměměřič K., který chce dosáhnout přijetí do zámeckých služeb, aby se mohl stát rovnoprávným občanem města. Zámecký byrokratický systém je velmi složitý a tak K. umírá dříve, než jeho žádost projde labyrintem nedostupných úředních instancí.)

Související články:

Ochránci přírody z Opavy oslavili loni 25 let činnosti

Den Země v opavských parcích

Den Země už na Vikštejně nebude

Kauza Vikštejn v relaci TV Nova

Aktualizováno ( Sobota, 07 duben 2012 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template