Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Mladí vpřed, heslo každého režimu
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Pátek, 20 leden 2012

Už se sice v inzerátech nemůže objevovat věta, že přednost mají mladí do 30 let. Usoudilo se, že je to diskriminační, ale jinak se nic nezměnilo. O tom by mohli vyprávět uchazeči o pracovní místo, kterým je kolem padesáti let.

Velmi často v inzerátech čteme, že  mladý, dynamicky se rozvíjející kolektiv, hledá stejného uchazeče. Zkrátka bez dalšího dynamického jedince nemůže dál. Zkušené zřejmě nepotřebují. Snad mají strach, že by jim narušoval strategii, ale určitě manažerům kazil imidž.

Přitom v lidských dějinách se to hemží pojmy jako "moudří stařešinové" a "rady starších", které rozhodovaly mnohdy o bytí či nebytí celých rodů a nikoliv společností s ručením omezeným.

Zkušenost má pozitivní význam nejen u člověka. V literatuře se uvádí příklad, kdy sesazený starý paviání samec, díky svým zkušenostem, vyvedl tlupu z nebezpečí. Není důležité, o jakou prekérní situaci šlo a jak to dokázal. Faktem však je, že od té doby se tlupa opět semkla kolem starého vůdce. Nevím, zda se mladý samec alespoň zastyděl, ale určitě byl bohatší o další zkušenost. Obdivuji u některých mladých lidí jejich bezstarostný přístup k životu. Někdy se sice jedná o nacvičenou asertivitu, kterou zakrývají zranitelnou dušičku, ale sebevědomí se cení. Nedaří se tu, bude se dařit jinde. Vždyť zkušenosti, a už jsme u toho, jsou k nezaplacení. Jen jim nepřeji, aby za čas našli na konci nadějného inzerátu podmínku - věk do třiceti let.

Aktualizováno ( Čtvrtek, 01 březen 2012 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template