Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Mravkolev loví mravence
Napsal Jakub Kubačka   
Neděle, 20 listopad 2016
S naším dospělým mravkolvem (Myrmeleon formicarius) se setkáme hlavně večer, proto většinou uniká naší pozornosti. Mnohem zajímavější je pozorovat jeho larvy, které číhají na dně důlku a loví mravence. Dospělci se však živí také dravě. Chytají drobný hmyz, zvláště malé můrky.
mravkolev1_20161120_2058112808.jpg
mravkolev2_20161120_1900494575.jpg
mravkolev3_20161120_2079699999.jpg

Když si zblízka prohlédnete křídla mravkolva, uvidíte nápadnou síťovitou žilnatinu. Tento znak je typický pro řád síťokřídlého hmyzu. Patří sem i je mravkolev běžný (Myrmeleon formicarius), který je nejznámějším druhem v ČR. 

Mravkolev je označení pro několik rodů hmyzu z řádu síťokřídlých. Nejznámějším druhem v ČR je mravkolev běžný.  Samice mravkolva vyhrabává jamku v jemném písku, kam zasune kladélko a vloží své vajíčko.

Toto je ten obávaný mravkolev s velkými kusadly. Sedící na dně své jamky a přikrytý zrníčky písku. Takto v plné kráse ho neuvidíte. Podařilo se nám ho vydloubnout jen kvůli této fotografii.

Jako kluk jsem pozoroval na písečné strání na kraji lesa zajímavou činnost jakýchsi ?motýlů? kteří nalétávaly k jamkám, až později mi  bylo vysvětleno, že to není motýl, ale síťokřídlý hmyz a že se jmenuje mravkolev. Motýlek si sedl na prašnou cestu, zaryl zadní část zadečku do prachu. Pochopil jsem, že do jamky uložil vajíčko. Po několika dnech rostoucí larva vytvořila jamku, která začala mít trychtýřovitý tvar a na jejím dně se objevila její kusadla a potom to začalo. Když se v blízkosti jamky nejlépe na jejím okraji objevil mravenec, byl okamžitě sražen do jamky přesně mířenými zrníčky písku. Buď sklouzl nebo byl přímo zasažen. V každém případě byl uchopen nakonec velkými kusadly larvy mravkolva a posléze vysán. Dravé larvy tohoto hmyzu mají tento zajímavý způsob lovu. Žijí zahrabané v sypkém materiálu, zejména v jemném písku, ve kterém vytvářejí nálevkovité pasti, jejichž sypké strany zabraňují úniku drobného hmyzu  zejména mravenců, tvořících hlavní složku jejich potravy, kterou vysají. Když mravenec vleze za okraj nálevky, shodí několik zrníček písku na dno. Upozorní tím mravkolva a ten na něj začne házet jemný písek, kterým ho shodí k sobě na dno. Larva je stále schována na dně pod vrstvičkou písku, takže ji obvykle není vidět.

 

Foto: Jiří Procházka

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template