Template
Template Template
Template Úterý, 16 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Nakreslit brouka jako živého umí málokdo, Jan Kobylák z Prahy to dokáže
Napsal Jakub Kubačka   
Pátek, 17 srpen 2018
Na entomologické burze v Otrokovicich jsem potkal pražského entomologa Jana Kobyláka, který tam měl výstavku svých obrazů. Jeho kresby a obrazy jsem již znal jako naprosto věrné vyobrazení našich i cizikrajných brouků a jakéhokoliv hmyzu, se kterým přišel do styků. Využili jsme setkání ke vzpomínání na tábor v Agii Apostoli u města Prevezy v Řecku, kde se Janu Kobylákovi velmi líbilo a položil jsem mu několik otázek.
   
 kobylak1_20180812_1190376920.jpg
 Pražský entomlog Jan Kobylák je vyníkajícím ilusrátorem a maliřem.
   
Předpokládám, že si vzpomeneš na své působení ve skupině pražských entomologů v řeckém Agii Apostoli u Prevezy. Jak jej hodnotíš s odstupem času. Ve kterém roce to bylo a kdo byli další členové vašeho entomologického týmu?
Preveza - to je pro mne především krásná vzpomínka na zajímavou expedici, jednu z prvních po "sametové revoluci", po otevření hranic. Mám dojem, že si dokážu vzpomenout na všechny ty zážitky snad den po dni..
Natura Opava jezdí do této oblasti u Amvrakijského zálivu už 30 let. Jaký dojem u tebe tato oblast zanechala. A můžeš ji porovnat s jinými řeckými oblastmi, které jsi určitě už navštívil?
Co bylo na téhle oblasti nejzajímavější - oproti mnoha územím Řecka, které jsem navštívil - to byly ostrůvky původní, člověkem nezasažené přírody, do kterých se "stáhly" nejrůznější druhy rostlinek a drobných živočichů. (Napsal jsem "bylo" a doufám, že dodnes je..)
   
Ale vraťme se k entomologii. Oblast prevezského poloostrova je přírodovědně velmi bohatá a to nejen botanicky, tak třeba jsme tam evidovali na padesát druhů orchidejí. Mohl bys nám vyjmenovat nové druhy brouků, které byly v této oblasti českými entomology objeveny?
Vím, že v téhle oblasti bylo objeveno několik druhů brouků, ale sám si vzpomenu jen na jeden druh - nového korunorožce "Cerocoma prevezaensis", kterého objevil a na místě jako nový druh určil můj bohužel již zemřelý entomolog Mirek Dvořák.
   
Jak jsi s ilustrováním přírody začínal?
Samozřejmě jako malý kluk, kdy pro mně nejkrásnějším dárkem byly pastelky a blok kladívkových čtvrtek. (pro zajímavost - na základní škole jsem míval z kreslení trojky - než k nám jako suplent na druhý stupeň ZŠ nastoupil na hodiny kreslení malíř (jeho jméno jsem zapomněl) a zatímco ostatní kreslili to, co bylo školními osnovami předepsáno, já směl kreslit to, co jsem chtěl, co jsem viděl kolem sebe. A samozřejmě i přírodu pěkně zblízka !)
   

kobylak4_20180812_2024048914.jpg
kobylak3_20180812_1024990708.jpg
   
Co nejraději kreslíš a co tě na ilustrování nejvíc baví?
Nejraději maluju broučky. Vlastně má záliba v malování se snoubí se zálibou entomologickou. A co mně na ilustrování brouků baví ? To je ta nekonečná pestrost tvarů a barev těchto potvůrek. Často se mi dostane pod binokulár zvířátko, které můžu okomentovat jen jedinou větou : "Ta příroda se snad zbláznila !" (a nejlepší na tom je, že nezbláznila, že všechny ty bláznivé tvary a barvy mají svůj účel, jen my nevíme jaký...)
   
Jak se ilustrování snoubí s tvým povoláním?
Vůbec nesnoubí. Profesí jsem stavař - přesněji autorizovaný stavitel.
   
Máš nějaké ilustrátorské přání nebo plány do budoucna?
Ano, mám přání zkusit malovat něco jiného, třeba krajinky a taky zkusit jiný styl malování tak trochu do impresionismu.
Ale mí přátelé mně od těchto záměrů zrazují a říkají mi v podstatě jedno : "Krajinky maluje kdekdo. Ale broučky Tvou technikou a kvalitou maluješ jen Ty ! Neblbni a pokračuj v tom, v čem jsi" jednička"!"
   
Tvé ilustrace jsou věrnější než samotní brouci a jiný různý i cizokrajný hmyz. Jak to dokážeš?
Broučky i další hmyz maluju technikou "lazury" - to jsou tenké vrstvy barev přes sebe, kdy spodní vrstvička víc, nebo míň prosvítá vrstvičkou následující. (Na rozdíl od techniky "Ala prima", kdy se nanášejí silné vrstvy barev předem namíchaných). A hlavně - malování se věnuju již dostatečně dlouho a tím vlastně naplňuji pravidlo - že malování kvalitních obrázků vyžaduje 20% talentu a 80% práce, řemesla, které je třeba se naučit.
   
Které knihy jsi ilustroval?
Knih bylo jen několik, u nás "Příroda České Republiky", další vyšly v Kanadě, nebo v Německu. Víc mých obrázků se uplatnilo v nejrůznějších odborných, nebo populárně naučných  časopisech u nás, v Itálii, ve Francii, v Rakousku  i jinde.
   
 Ve kterých zemích jsi za brouky byl a kde se ti nejvíc líbilo?
Byl jsem za broučky v mnoha zemích - v jižní Evropě, v Africe severní, východní i západní (zatím ne v jižní Africe), Ve Francouzské Guyaně, na Kavkaze i v Thajsku. A kde se mi nejvíc líbilo? To je těžká otázka. Na každou z výprav mám zajímavé vzpomínky. Nechci se "lísat", ale snad nejvíc příjemných vzpomínek mám právě na výpravu v řecké Preveze!
Na výpravu po zajímavých místech (navštívili jsme mimo jiné i pohoří Olymp), na výpravu se zajímavými odborníky (od botaniků po ornitology) a krásnými moravskými holkami (studentkami Olomoucké univerzity)..
Mimo jiné - právě se chystám na další miniexpedici do Afrického Maroka, kde jsem ještě nebyl..
   
Kde všude jsi měl výstavy svých ilustrací?
Když mi bylo padesát, začal jsem si uvědomovat čas. Uvědomil jsem si, že pokud chci něčeho dosáhnout, je nejvyšší čas se do toho pustit. A tak jsem si v devadesátých letech udělal první výstavu v Praze v dnes už neexistující galerii "U zeleného hada". Od té doby těch výstav bylo tuším patnáct. Většinou v oblastních muzeích.
Letos jsem měl výstavu v lednu v Otrokovicích, poté v Českých Budějovicích a v srpnu budu mít už potřetí výstavu v Maďarském Vászoly poblíž Balatonfúredu.
   

Otázky pokládal Milan Kubačka

Jana Kobyláka ajeho obrazy fotografoval Milan Kubačka

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template