Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Opavský přírodovědný zpravodaj - Květen 2013
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Čtvrtek, 06 červen 2013

Květnový zpravodaj věnujeme opavským parkům. Ing. Božena Veličková bude vzpomínat na rekonstrukce parků, které zajišťovala z vedoucí pozice Technických služeb v Opavě. Zeptáme se i jejího manžela dendrologa Ing. Milana Veličky na jeho působení v Arboretu Nový Dvůr, kde zanechal  výraznou stopu.

V rozhovoru mu položíme řadu otázek, stejné jako dalšímu dendrologovi Ing. Lubomíru Rychtarovi. V zeleném prstenci opavských parků vám představíme 18 stromů na dendrologické stezce. Většina z nich kvete právě nyní, jen na květy jerlínu japonského si musíme počkat až do července a srpna. Významnou květnovou akcí byla návštěva potomků slavného opavského rodáka, přírodovědce a zakladatele opavského alpina Emanuela Urbana. Jeho pravnuci vedeni Alanem Urbanem přiletěli z Jihoafrické republiky, Austrálie a Anglie. Součástí jejich programu bylo slavnostní odhalení reliéfu Emanuela Urbana na alpinu, kterého se zúčastnili s představiteli opavského magistrátu v čele s primátorem Prof. Zdeňkem Jiráskem. Delegace Urbanů byla upřímně překvapena krásou našeho města a pohostinností. Ředitel Masarykovy střední školy zemědělské Ing. Arnošt Klein představí projekt ?Moderní environmentálního vzdělávání v přírodě?. Zamyslíme se i nad problémem havranů v Opavě, kterým věnoval Bořík Frýba omalovánku na poslední stránce.

............................................  kveten13_20130606_1774496762.jpg  
     
...
Nabízíme touto cestou zájemcům z řad učitelů, obcím, přírodovědcům a všem, kterým není životní prostředí lhostejné, aby se na měsíčníku podíleli. Můžete zde volně prezentovat své projekty, myšlenky a zajímavá pozorování. Měsíčník budeme distribuovat touto cestou na školy, instituce a obecní úřady v okrese Opava. Je také volně stažitelný na stránkách Natury Opava a ze stránek Statutárního města Opavy. Věříme, že tento ojedinělý projekt si najde své odběratele a informace budou užitečné pro další rozvoj přírodovědného povědomí čtenářů. Nápady a zkušenosti mohou zase obcím a školám poskytnout dávku inspirace pro jejich postoj k ekologii a životnímu prostředí, respektive k environmentální výchově a všeobecnému rozvoji. Prosíme o přeposlání zpravodaje všem, o kterých si myslíte, že by je mohl zajímat.
.
Těšíme se na vaše reakce, připomínky a podněty. Budeme rádi, pokud do měsíčníku přispějete!
Aktualizováno ( Neděle, 14 prosinec 2014 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template