Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Pozor na citlivá období
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Středa, 17 leden 2007

Když řekne maminka před svou šestiletou dceruškou o sousedce, že je to falešná a nafoukaná koza, pak takovou ji dcerka bude, s největší pravděpodobností, vidět po celý život. A máme tu nový sociální vztah, jak vyšitý. Aniž to tušila, trefila se zrovna do citlivého období, kdy dítě chce mít jasno, komu věřit a komu ne.

Když prohlásí otec před svým malým synem o ropuše, že nic tak ošklivého už snad ani neexistuje, nezíská chlapec, s největší pravděpodobností, již nikdy k těmto zvířatům blízký vztah. Navíc se "konečně" dověděl, že jsou zvířata hezká a škaredá. Komu mají děti věřit víc, než svým rodičům.Když prohlásí politik o svém konkurentovi, že je tím nejodpornějším zástupcem obojživelníků, plazů, ptáků nebo savců, jeho příznivci mu bezvýhradně věří.      

Mnohem  víc v předvolebním období, protože předvolební období je velmi citlivé období. Jedni voliči si intenzívně vybavují, kým byli okradeni, jiní zase, že mohou být okradeni. Proto hledají vůdce, který jim jasně řekne, koho nesmí volit. Nepotřebují číst jeho volební program, stačí se ztotožnit s vůdcem.A funguje to dokonale. Připomíná mi to jev, který ve čtyřicátých letech vysvětlil rakouský etolog Konrád Lorenz při pokusech s housaty, a kterému se říká vtištění - imprinting. Nutno podotknout, že nejen za tento objev obdržel Nobelovu cenu. Lorenz zjistil, že krátce po jejich vylíhnutí, prožívají housata jen několik minut krátké "citlivé období", kdy si nevratně vtisknou podobu svých rodičů na celý život. A tady je ten zakopaný pes. Mohou totiž, jako první, uvidět matku husu nebo chovatele, v tom lepším případě, nebo třeba prázdnou bednu či jakoukoliv atrapu, což jim nezabrání, aby ji po celý život následovala.  

Je zajímavé sledovat, jak se nyní začínají intenzívně houfovat zástupy kachniček, housat a jiných politických mláďat, která kolébavě a neomylně kráčejí za svým idolem, netušíc, že mnohé má na svědomí právě citlivé období.
Aktualizováno ( Sobota, 08 srpen 2009 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template