Template
Template Template
Template Pátek, 19 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Pozvánka k jarní návštěvě přírodní rezervace Hněvošický háj
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Neděle, 22 duben 2012
Jako každoročně, tak i letos doporučujeme navštívit v průběhu dubna přírodní rezervaci Hněvošický háj u Opavy. Právě v této době je plném květu významná rostlina, která patří do karpatské květeny a na tomto místě dosahuje nejzápadnější hranice svého rozšíření v České republice.  Jedná se o hvězdnatec čemeřicový (Hacquetia epipactis).

Západní hranice jeho areálu tvoří čára Ratiboř, Opava, Olomouc,  Blansko, Tišnov, Moravské Budějovice. Hvězdnatec čemeřicový je vytrvalá rostlina, která vyhání  ze šupinatého oddenku 1-2 dlouze řapíkaté listy a 1-2 bezlisté stvoly. Stvoly nesou na konci strbouly žlutavých kvítků, věnčených korunovitě zbarveným obalem, složeným z 5-6 velkých zubatých žlutozelených listenů. Hvězdnatec patří do čeledi mrkvovitých, i když na první pohled to tak nevypadá. Opavští botanici Josef Duda a František Krkavec  ve své knížce Chráněné rostliny Opavska z roku 1957 uvádějí, že hvězdnatec lze najít ještě v lese u Hrabyně nebo chuchelenském lese. Ještě předtím bylo uváděno místo jeho výskytu v okolí Kylešovic. Nám se ho daří najít jen v Hněvošickém háji.

V těchto nádherných jarních dnech dokonale vynikají sluncem ozářené první jarní květiny, které nejsou ještě zastíněné olistěnými stromy. Rozkvétají koberce tisíce sasanek hajních (Anemone nemorosa), dále zapalice žluťuchovitá (Isopyrum thalictroides), prvosenka vyšší (Primula elatior), plicník lékařský (Pulmonaria oficinalis), orsej jarní (Ficaria verna) a všechny tyto byliny převyšuje ostřice chlupatá (Carex pilosa). Za dva týdny toto kouzlo zmizí. Jarní přeměna rostlinného patra ve světlých listnatých lesích je jedna z nejkouzelnějších na světě a nemá nikde obdoby. Využijte tyto dny k návštěvě nejen tohoto háje, ale i třeba Opavě bližší přírodní rezervaci Hvozdnice u Slavkova u Opavy, kde ovšem neroste hvěznatec, zato však žlutá sasanka pryskyřníková (Anemone ranunculoides) a podbílek šupinatý (Lathraea squamaria).

V Hněvošickém háji se také úspěšně po dlouhá léta rozmnožuje skokan hnědý (Rana temporaria) a skokan štíhlý (Rana dalmatina). Příhodné místo ke kladení vajíček jsou mokřady a tůně a za malým rybníčkem pod hájem těsně před vesnicí Hněvošice.

Pro milovníky přírody má Hněvošický háj nesmírný význam, a to jak tedy ochranářský, tak estetický! Přejeme příjemnou návštěvu a jako průvodce rezervací Vám doporučujeme naši publikaci Chráněná uzemí Opavska a Voda v krajině Opavska .

hnev6_20120422_1020695940.jpg
hnev7_20120422_1777094899.jpg hnev8_20120422_1099838356.jpg
 Hvězdnatec čemeřicový
 Sasanka hajní  Mokrýš střídavolistý
 hnev10_20120422_1085426079.jpg    

Pohled do zelenajícího se údolí potoka

. .

Foto: Jakub Kubačka

Aktualizováno ( Sobota, 12 květen 2012 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template