Template
Template Template
Template Středa, 01 květen 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Při čtení dlouho odložených knih můžete objevit štírka domácího
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 11 únor 2015

Drobní štírci žijí kdekoliv, ale velmi dobře jsou vidět na stránkách knih, kde byste takové zvíře ani nečekali. Běhá rychle mezi řádky, ne proto, aby se vzdělával, ale hledá v knize pisivky a roztoče, kterými se živí. Štírci jsou všude kolem nás, jenže jsou malinkatí a schovaní ve škvírách, takže je vidíme jen náhodou. Pokud byste si dali záležet a hledali je cílevědomě a pečlivě, pak se vám to určitě podaří. Třeba na pile, když odloupnete kůru, může být pávě tam. Žije i ve hrabance mezi listím, odkud se dostane třeba do terárií nebo květináčů a máte ho doma. Pak už je jednoduché dostat se odtud třeba mezi knihy, kde má dostatek potravy, aniž se to na první pohled zdá.

Živí se pisivkami a roztoči. Pisivky jsou velmi drobný bezkřídlý nebo i křídlatý hmyz, který  se živí plísněmi, zbytky hmyzu, ale i obilovinami, moučnými výrobky apod. Věnujme se pisivce knižní Liposcelis divinatorius, která bývá rozšířena např. v knihách, kde se živí výše uvedenými plísněmi, čímž rozhodně neškodí, ale naopak knihy "čistí". Takže i v takové knize můžeme vypozorovat ekosystém, který je v knize uzavřený. Na klihu, kterým je kniha vázaná, žije plíseň, ale ta se dostává i na otisky prstů, kterými čtenář obrací listy. A pokud si čtenář nemyje ruce, přidává do tohoto ekosystému další a další organické látky, živiny, kterými tento systém udržuje při životě.

 

Nakonec se tam vytvoří zvláštní ekosystém s potravním řetězcem plíseň, pisivky, štírek v omezeném prostoru jedné knihy. To je jejich svět, který jim stačí k životu. Jak podobné našemu světu v kontextu celého vesmíru.Štírci žijí také ve včelích úlech, kde jsou velmi užiteční. Hubí zde roztoče, třeba velmi nebezpečného Varroa destructor, který žije jako parazit na včelách. Způsobuje infekční onemocnění včel varroázu. Roztoči oslabují včely a jejich plod sáním hemolymfy jejich tělesné tekutiny.
Štírek domácí (Chelifer cancroides) je pavoukovec , který svým vzhledem připomíná štíra. Je ovšem podstatně menší (do 5mm) a pro člověka není nebezpečný. Kdo se ovšem štírků bojí, to jsou roztoči. Štírek je úspěšně likviduje a to buď v domácnosti, knihovnách nebo např. i ve včelích úlech. Tam všude jsou roztoči nežádoucí a naopak štírka bychom  zde měli vítat, je to dobrý pomocník.Štírek, který žije v hrabance, se přichytí na tělo jiného živočicha a tak se přemístí na značné vzdálenosti. Může to být třeba kos, který se prohrabával hrabankou, ale i brouk. K fotografii štírka nám její autor Pavel Novotný napsal: Fotil jsem toho brouka a až doma jsem zjistil, že má v zadku zakousnutého štírka. Je to snímek z mé výpravy za ploskorohy do Prokopského údolí v Praze. Brouk je dlouhoústec "krvavý" a dodává informaci, že 9.6.2014 byli v tomto pražském údolí ploskorozi zalezlí. 
stirek1_20150211_1113733519.jpg
stirek2_20150211_1745997884.jpg
Text: Milan Kubačka

Foto: Pavel Novotný, Milan Kubačka

Aktualizováno ( Čtvrtek, 12 únor 2015 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template