Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Přírodovědná praktika na mokřadu v Raduni
Napsal Jakub Kubačka   
Čtvrtek, 16 červen 2016
Možná, že se na stránkách zpravodaje dost často objevují informace o hydrobiologických cvičeních. Není to náhodou. Vodní život vždy zaujme, je velmi rozmanitý a budeme se k němu vracet při každé příležitosti. Tentokrát jsme mokřad zkoumali se skupinou žáků šestých tříd ze základní školy Opava, Vrchní. 

Stačí lupa nebo jen pohled do sklenice či akvária na zvířátka, která jsme pomocí síťky  z mokřadu vytáhli a nestačíme se divit, kolik různých druhů živočichů zde žije a v jakém množství!

6_20160605_1739591709.jpg
7_20160605_1688823597.jpg
 Zde objevíme spoustu zajímavých vodních živočichů.
Prohlídka úlovků v síťce. Po prohlídce a určení je vrátíme do vody.

Žáky základní školy je někdy velice těžké zaujmout čímkoliv, co připomíná výuku. Proto na Základní škole Opava, Vrchní již několik let zařazují do běžné výuky také praktická cvičení. Raduňský mokřad je proto ideální. Je blízko Opavy, je zde až neuvěřitelně živo a pod vedením našich lektorů se žáci a pedagogové něco dozví. Žáky ve školní lavici výuka příliš nezaujme, obzvláště když je venku jaro v plném proudu. Stačí ale dojet zde na mokřad, a dát žákům úkol něco nalovit, zkoumat nebo určovat... Pro některé je to přesně ten úkol, po kterém tajně toužili a který se jim líbí a proto ho budou vykonávat zodpovědně a v plném nadšení. Brouzdat ve vodě, síťkou lovit, vše co se pohne a pak rychle určovat, podle klíče, zda je to jepice, ploštice nebo třeba beruška vodní. Žáci se předhání, kdo toho chytil víc a kdo třeba chytil živočicha, kterého jiné skupinky zatím ne. Ekopedagogická plocha na Raduňském mokřadu je pro to jako stvořená! Na jaře obzvláště na začátku května je život ve vodě také nebohatší. Stačí nabrat pouze sklenici vody  z mokřadu a zakoukat se na život v ní. Ještě zajímavější pak zkoumat a poznávat potravní řetězec mezi chycenými organizmy.

 

8_20160605_1868684555.jpg
 Hydrobiolog Jakub Kubačka ukazuje plovatku bahenní, okružáka ploskéhoa nejmenšího mlže terčovníka.

Foto: Milan Kubačka

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template