Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Rozkvetlý Hněvošický háj
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Pondělí, 07 duben 2008

Jako každoročně, tak i letos jsme si nenechali v první polovině dubna ujít návštěvu přírodní rezervace Hněvošický háj. V této době je plném květu významná rostlina, která patří do karpatské květeny a právě v tomto háji dosahuje západní hranice svého rozšíření.  Jedná se o hvězdnatec čemeřicový (Hacquetia epipactis).

Západní hranice jeho areálu tvoří čára Ratiboř, Opava, Olomouc,  Blansko, Tišnov, Moravské Budějovice.

Hvězdnatec čemeřicový je vytrvalá rostlina, která vyhání  ze šupinatého oddenku 1-2 dlouze řapíkaté listy a 1-2 bezlisté stvoly. Stvoly nesou na konci strbouly žlutavých kvítků, věnčených korunovitě zbarveným obalem, složeným z 5-6 velkých zubatých žlutozelených listenů. Hvězdnatec patří do čeledi mrkvovitých, i když na první pohled to tak nevypadá.

Opavští botanici Josef Duda a František Krkavec  ve své knížce Chráněné rostliny Opavska z roku 1957 uvádějí, že hvězdnatec lze najít ještě v lese u Hrabyně nebo Chuchelenském lese. Ještě předtím bylo uváděno místo jeho výskytu v okolí Kylešovic. Nám se ho daří najít jen v Hněvošickém háji.

V tomto světlém listnatém lese nyní rozkvétají tisíce sasanek hajních (Anemone nemorosa). Sporadicky zapalice žluťuchovitá (Isopyrum thalictroides), prvosenka vyšší (Primula elatior). Bylinné patro zdobí plicník lékařský (Pulmonaria oficinalis), orsej jarní (Ficaria verna) a všechny tyto jarní květiny převyšuje ostřice chlupatá (Carex pilosa).

Chráněným územím byl  Hněvošický háj vyhlášen v roce 1969.

 flora_byliny_hvezdnatec_cemericovy_001  flora_byliny_hvezdnatec_cemericovy_002 flora_byliny_hvezdnatec_cemericovy_003
 flora_byliny_hvezdnatec_cemericovy_004
       
 flora_byliny_ostrice_chlupata_001  flora_byliny_zapalice_zlutuchovita_001  flora_byliny_prvosenka_vyssi_001  flora_byliny_sasanka_hajni_001
       

 

Fotografie:Milan Kubačka, Jakub Kubačka 

Aktualizováno ( Úterý, 07 červen 2011 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template