Template
Template Template
Template Pátek, 26 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Seznámení s mořskými plody, jak jsme je poznali v řecké Preveze
Napsal Jakub Kubačka   
Sobota, 03 březen 2018
Na každém kroku jsme se přesvědčili o tom, že Amrakijský záliv je bohatý na ryby. Svědčí o tom i množství druhů ptáků, kteří jsou v této Ptačí oblasti v Národním parku na rybí potravě závislí.

Každého přírodovědce zajímá jaké spektrum ryb žije v moři nebo v řekách v jižní Evropě. V našem případě v Amvrakijském zálivu. Není nic jednodušího než navštívit rybárnu. Již celá léta k nákupu ryb využíváme maličkotou rodinnou rybárnu manželů Tsoumelekových v Preveze. Pracují zde rodinní příslušníci a jak to je v Preveze obvyklé, nikdy zde nekoupíte nic špatného.
V rybárně prodávají jen čerstvé ryby a mořské živočichy z Amvrakijského zálivu. Ostatně by se zde jiné ani neprodali. Těžko by jste zde hledali třeba lososa nebo pangasia. To Řekové prostě nejedí. V Amvrakijském zálivu je rybolov regulovaný. Jedná se o národní park. Nemohou být například používané vlečné sítě a některé oblastí jsou pro rybolov zcela zapovězeny. Také je zakázaný vývoz ryb mimo oblast Prevezy. Ano, má to něco do sebe. Tento systém je udržitelný. Každý den je jiný a proto i v rybárně je každý den jiný sortiment. Nic se nezamražuje, vše je čerstvé. Má to obrovské kouzlo a smysl!!!

rybarna1_20180302_1515416789.jpg
 
 V rybárně nabízejí ryby z Amrakijského zálivu každý den a to nejméně dvacet druhů ryb. Prodávají se zde také chobotnice, sepie,  kalamáry (olihně) a mušle.
 
 rybarna2_20180302_1709957699.jpg  
 Majitelé rybárny v Preveze manželé Giorgos a Alexandra Tsoumeleka a Jakub Kubačka ze spolku Natura Opava  


Naši přátelé nám vždy rádi něco doporučí a poradí recepty, jak danou rybu nebo živočicha upravit na řecký respektive Prevezský způsob. Jaký to je pak drsný návrat do Česka, kde se prodejci se svými zákazníky vůbec nemazlí!
Ryby z Amvrakijského zálivu přímo z této rybárny byly osobně dovezeny majitelem rybárny Giorgiosem do Atén na recepci bývalého amerického prezidenta Baraka Obamy. Barak Obama se takto minulý rok loučil s úřadem prezidenta právě v Řecku. Řekové mu tedy nechali dovést to nejlepší ze středozemí. Ano, patřily zde i ryby z Amvrakíjskoho zálivu, což je více než výmluvné.

rybarna3_20180302_1902218925.jpg
 Místní rybáři a turisté si mohou rybařit na nábřeží před radnicí bez rybářského lístku. Na pozadí jsou jachty zaparkované na Aktiu.
   
   

Taxt a foto Milan a Jakub Kubačkovi

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template