Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Slavnostní otevření přírodní zahrady Dětský svět v Opavě Kylešovicích
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 07 červenec 2015
Pražský architekt dětských hřišť a zahrad Miroslav Pacner zanechal svou stopu i v Opavě. K pěkným přírodním zahradám u škol v Žimrovicích a Opavě Vávrovicích přibyla i zahrada v Opavě Kylešovicích, slavnostně otevřena koncem dubna v areálu školky Dětský svět na ulici 17.listopadu.

Pražský architekt dětských hřišť a zahrad Miroslav Pacner zanechal svou stopu i v Opavě. K pěkným přírodním zahradám u škol v Žimrovicích a Opavě Vávrovicích přibyla i zahrada v Opavě Kylešovicích, slavnostně otevřena koncem dubna v areálu školky Dětský svět na ulici 17.listopadu.

revitalizace jedné z dalších zahrad v našem městě  byla spolufinancována z Operačního programu Životní prostředí v rámci projektu s názvem - Přírodní zahrady opavských MŠ Srdíčko, 17.listopadu a Komárov. Zhotovitelem úpravy zahrady byly Ostravské stavby, a.s.

V úvodu svého návrhu a studie zahrady Miroslav Pacner napsal: "Vstup do světa dětské fantazie by uvítala kamenná kompozice vpravo u hlavního vstupu. Vlevo by mohla být vybudována rozhledna, zastřešena vyhlídka se spirálovou cestičkou vytýčena keři buxusy... V místě domečku je možno vybudovat amfiteátr, který začíná u stávajícího pískoviště a je propojen s nízkým valem s kopečkem. Val může být přetnut můstkem nebo plastovým tunelem na podlézání nebo prolézání... Pod amfiteátrem je v maketě navrhován prostor kruhového tvaru pro míčové hry. Do něj by ústily dvě skluzavky..."

Když srovnáme skutečný stav po realizaci, zjistíme, že se od Pacnerova návrhu téměř neliší. Dokonce se mu podařilo vytvořit prostředí, ve kterém se dají plnit i záměry vyučovací metody Montessori, která se v tomto zařízení úspěšně provádí.

Děti zde mají velkou hrací plochu, do které ústí dvě skluzavky. Povrch tvořený drobnými kamínky se však ihned ukázal jako nevhodný pro míčové hra a navíc je pro pohyb děti velmi únavný. Výměna povrhu snad nebude stát velké náklady. Malý amfiteátr je určen pro dramatickou výchovu. Pro malé děti je zde příležitost chvíli posedět a vyslechnout si nějaké zajímavé vyprávění. Mohou se projít po můstku, který spojuje dva umělé kopečky. Po cestičce se děti dostanou na další, na kterém je postavena rozhledna. Na tu se dostanou po spirálovitém chodníčku. 

 zpravodajkveten3_20150703_1358843751.jpg  zpravodajkveten4_20150703_1178583571.jpg
Po slavnostním přestřižení pásky se první návštěvníci vydali s vedoucí pracovnicí Lenkou Petráskovou a Zuzanou Veličkovou z opavského magistrátu na prohlídku přírodní zahrady. Prošli pergolou s vysazenými habry k amfiteátru až rozhledně se spirálovou cestičkou.  Vedoucí pracovnice školky Lenka Petrásková s maketou přírodní zahrady, kterou navrhl pražský architekt Miroslav Pacner.
 zpravodajkveten5_20150703_1826076225.jpg  zpravodajkveten6_20150703_1323026261.jpg

Vedoucí školky paní Lence Petráskové jsme položili několik otázek

Vaše Mateřská škola, ačkoliv je to škola sídlištní, je obklopená zelení. Máte potřebu vycházet mimo areál školky?

Zahrada mateřské školy je velmi členitá, plná vzrostlých listnatých a jehličnatých stromů, které zajišťují v horkých měsících potřebný stín a v ostatních měsících roku nádhernou barevnou kulisu. Zahrada poskytuje dětem dostatek možností nejen pro hry, ale i pro ekologickou výchovu. Mimo areál mateřské školy vycházíme jen v době výletů a v případě nepříznivého počasí  v zimním období, po dešti?

Která jsou nejčastější a nejoblíbenější místa, kam s dětmi chodíte na vycházky a pobyty v přírodě?

Na vycházky nejčastěji vycházíme do blízkého okolí : satelitní městečko, vilová čtvrť pod Kylešovským kopcem?  děti  mají možnost pozorovat zahrady, učí se chůzi ve dvojicích, přecházení vozovky. Na výlety paní učitelky s dětmi vyjíždějí k Stříbrnému jezeru, do Areálu zdraví v Kylešovicích, na Hradec nad Moravicí, do Raduně, Slavkova.

Jak se vám líbí realizace návrhu úprav terénu ve vaší přírodní zahradě, kterou navrhl architekt Miroslav Pacner? Mám na mysli především jeho modelaci.

Návrh úprav terénu je líbivý, praxe ale ukázala, že projekt podmínkám mateřské školy zcela nevyhovuje ( pro předškolní děti  nevyhovuje povrh kruhu - kamínky na míčové hry, amfiteátr je také spíše určen  pro starší děti).

Ve školce máte třídu, která uplatňuje principy pedagogiky Montessori. Mají rodiče zájem umístit své dítě právě do této třídy?

Ano, o třídu s prvky Montessori  je zájem.

Mohla byste nám stručně vysvětli základní principy pedagogiky Montessori?

Základem výchovy Montessori pedagogiky je důraz na spontánní činnost dětí vycházející z jejich zájmů. Spontánní činnost vede k soustředěné práci, takže není potřeba užívat žádné kázeňské prostředky. Prostředí třídy je takové, aby vyhovovalo potřebám dětí. Pracovní místo a pomůcky k manipulaci jsou uspořádané tak, aby umožňovaly osvojení si nových poznatků samostatně, bez pomocí učitele. Ve třídě se maximálně podporuje samostatnou a soustředěnou činnost dětí, jejich individualizace. Dítě si samo rozhoduje, co bude dělat, jak dlouho bude pracovat a s kým bude pracovat. ?Pomoz mi, abych to dokázal sám.? Tato prosba, se stala hlavním krédem Montessori pedagogiky.  

Které instituce vám nejvíce pomohly?

Statutární město Opava, odbor školství.

Text: Lenka Petrásková

Foto: Milan Kubačka

 

 

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template