Template
Template Template
Template Čtvrtek, 25 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Co žije v opavských parcích? Vyučování přírodopisu Montessori metodou
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 07 červenec 2015

Prošli jsme celým prstencem opavských parků po dendrologické stezce od jasanu ztepilého u Spořitelny, označeného na stezce číslem 1, až po jinan dvoulaločný, který je u Historické budovy SZM označený číslem 18. Ten se nachází v parku U muzea blízko Základní školy Nový svět. Park děti znají, protože zde probíhá výuka prvouky  Montessori metodou. Každé dítě pozoruje svůj strom od jara do podzimu. Je to hezký příklad fenologického pozorování.

Pokud chcete, aby si děti na vycházce všímali přírodnin, pak jim rozdejte krabičky. Ještě jim řeknete, kde mohou hmyz a i jiná zvířátka najít a máte jistotu, že se tak nejlépe zapojí do poznávání živočichů v parku.

zpravodajkveten11_20150703_1971981323.jpg

Je to opravdu nejlepší způsob, jak zajistit, aby se každé dítě zapojilo do pozorování. Jen si vzpomeňte na své dětství. Brouček v krabičce přitáhl i vaši dětskou pozornost. Nemusí to být jen brouček, stačí obyčejná žížala. Budou si tento zážitek pamatovat až do dospělosti. Mohou si zvířátko zblízka pozorovat a potom, jako správný přírodovědec a  ochránce přírody, vypustit zpět do přírody.

Pod starým kobercem, který překryl kanál, našly děti spoustu zajímavých živočichů. Je to vhodné místy, kde vlhko a stín vytvořily příznivé podmínky pro jejich život. Byli zde korýši, stínky, stonožky, mnohonožky, pavouci, měkkýši a z brouků především střevlíčci.

Aktualizováno ( Úterý, 07 červenec 2015 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template