Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Slovinsko 2015 - přírodovědná expedice do Julských Alp
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 15 září 2015
Během společné spolupráce naší neziskové organizace Natura Opava a MSŠZ a VOŠ v Opavě měli studenti a zájemci z široké veřejnosti možnost vycestovat na přírodovědnou expedici již dvakrát do Řecka, do Rumunska a do Itálie. V letošním roce v termínu 25.6. - 5.7. 2015 jsme vycestovali za přírodou a historií do Slovinska.

V týmu organizátorů byli Jakub Kubačka z Natury Opava, Radmila Šrajerová a Martin Valeček ze Zemědělky a dále jako lektoři Mgr. Jana Procházková, Mgr. Jiří Procházka a Mgr. Pavel Veselý z Masarykovy Univerzity v Brně a RNDr. Rostislav Morávek z Vlastivědného muzea z Olomouce. Během nabitého programu jsme navštívili všechny významné lákadla Slovinska, jako jsou Julské Alpy, Bohinjské jezero, jezero Bled, město Bled a jeho překrásný hrad. Dále pak legendární a světoznámá jeskyně Postojna, kde jsme pozorovali dokonce bizarní zvíře Maceráta jeskynního. Mnoho účastníků bylo doslova ohromeno Škocjanskou jeskyní s největším podzemním kaňonem na světě!  Horolezecká skupinka se dokonce pokusila zdolat nejvyšší vrchol Slovinska Triglav, při kterém mohli pozorovat skupinky volně žijících kozorožců, dále se pak pokusila zdola vrchol Vršič. Zajímavá byla také návštěva stájí v Lipici s chovem zvláštního plemene koní - tzv. Lipicanů. Doslova pohádkově působil Predjanský hrad a malebné přístavní městěčko Piran se starobylou benátskou architekturou. Poslední den akce jsme strávili v poklidném, ale památkami oplývajícím hlavním městě Slovinska v Lublani. Během všech dnů měli možnost studenti poznávat přírodu a seznamovat se s historií a geografií Slovinska. Akce se jako již tradičně účastnili odborníci (zoolog, botanik, geolog, historik), kteří svými poutavými výklady akci zajisté zatraktivňují.

Na otázku proč jsme letos jeli do Slovinska odpovídá Radka Šrajerová:

"U expedic se snažíme střídat během let jak oblasti zajímavé kulturně a historicky (Řecko, Banát, Slovinsko, Itálie), tak ekosystémy a biotopy, které jsou z přírodovědeckého hlediska zajímavé (Mediterán, Alpy, Karpaty, Apeniny). Studenti tak mají možnost během let poznat komplexně přírodu Evropy. Plánování trasy a navštívených míst nám zabere spoustu času a snažíme se během expedic střídat dny zaměřené na turistiku, města, památky, ale také na odpočinek. Dle naší zkušenosti je nejsložitější sjednat vhodné ceny kempů a dopravy. Proto ale můžeme nabídnout výhodnou cenu akce pro naše studenty, která je o řád nižší, než kdyby na podobná místa vyjeli s jakoukoliv cestovkou. Martin Valeček dodává, že pro studenty je také atraktivní jet ve známém kolektivu tzv. "ve své partě". Studenti tak mezi sebou upevňují přátelství a mají mnoho společných zážitků, na které budou určitě rádi v budoucnu vzpomínat."

Akce se zúčastnili také dnes již vlastně bývalí studenti zemědělky, jako třeba Alena Uvírová a Viktor Chromý, kteří dodávají:

"Na těchto přírodovědných expedicích se mi vždy líbilo, že jsou perfektně zorganizované a že mám možnost být v kontaktu s biology z univerzit, kteří se nám věnují a neustále nám ukazují různé rostliny a chytají zvířata. Nejedná se zájezd, ale o vzdělávací pobyt. Odmaturovala jsem již loni a minulé expedice mě inspirovaly k tomu, že jsem se rozhodla studovat botaniku na vysoké škole v Olomouci", říká Alena. Viktor dodává: "Letos jsem odmaturoval a expedice se rád zúčastním i příští rok. To už ale jako student přírodovědecké fakulty v Olomouci. Doufám, že mi to vyjde a budu moct jet. Slovinsko stejně jako Řecko a Banát bylo úžasné!!! Měli jsme skvělou partu a parádně nám vyšlo počasí. Poslední den u moře byl po náročném programu zasloužený. Jako nejsilnější zážitek vnímám sestup z Pristojnikova okna ve výšce 2300 metrů v bouřce do sedla Vršič."

Za Naturu Opava můžu konstatovat, že akce byla úspěšná, vše nám vyšlo, přesně jak jsme plánovali. Mám dobrý pocit z toho, že se studentům líbilo a pevně věřím, že získané znalosti a zkušenosti využijí. Již teď můžeme všichni těšit na příští rok, kdy plánujeme expedici do Provence.

 

1_20150915_1855824742.jpg
2_20150915_1206878074.jpg
 Jezírka na Zelenci  Jezero Bled
3_20150915_2076559800.jpg 4_20150915_1268602976.jpg
 Směr vodopády Savica
 Výstup na Triglav
9_20150915_1632722249.jpg 6_20150915_1369304796.jpg
 Kaňon řeky Soči  Kozorožec horský - mládě
   
   
Aktualizováno ( Úterý, 15 září 2015 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template