Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Tradičné netradične v komunitnom hospodárení
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 28 září 2015
Naši spolupracovníci z organizace Guločka ze Slovenských Levic pod vedením paní Hedvigy Gulové se dlouhodobě zajímají o oblast komunitního hospodaření. Přinášíme reportáž z jednoho z řady projektů zaměřených na tuto oblast.

Mladí ľudia aktívne oživovali remeselné praktiky, hľadali informácie od domácich obyvateľov a vzájomne spolupracovali, aby našli správne činnosti pre svoje samozamestnanie sa.

Prečo sme sa rozhodli pre takýto názov a hlavne obsah aktivít, ktoré sme realizovali v krásnej prírode tatranského Ždiaru? Myšlienku, ako zaujať mladých ľudí, aby sa zapojili do aktivít na vidieku a vedeli prečo sa jednotlivé činnosti vykonávajú a toto všetko prepojiť s ich zamestnanosťou sme mali v OZ Guľôčka už dlhší čas. Pri podmienkach Erasmus+ sme sa preto rozhodli osloviť partnerov z Čiech a Poľska, aby sme túto dôležitú tému rozobrali.

Vytvorenie programu stretnutia ? mládežníckeho kempu,  znamenalo že sme mali na mysli, aké je dôležité vniesť mladých do deja, aby celú ?hru? vedeli riadiť oni a zároveň sa pri tom naučili neformálnym a aj informálnym spôsobom to, čo ich škola nenaučí.  Zistili sme, že naša voľba partnerov bola správna a mládež stratila medzi sebou akékoľvek zábrany v komunikácii, pracovali v medzinárodných skupinkách a kreatívne spracovali rôznymi technikami prírodný materiál.

Miesto realizácie stretnutia bolo vybrané zámerne, aby sme boli ďalej od centra miest, ale zase na druhej strane v mieste určitého druhu cestovného ruchu, ktorý je iný v lete a v zime. Ždiar je známy typickou architektúrou, ľudia hôr sa museli prispôsobiť prírodným podmienkam a to súviselo s ich spôsobom života, práce, obliekania sa a hlavne spolužitím.

Vzájomná tolerancia, hľadanie spoločných myšlienok a spolupráca bola výsadou našich predkov a ani my a naša mladá generácia nechce byť pozadu. Patríme do Európy a je veľmi dôležité, aby sme si všetky tieto zručnosti osvojili a mnohé aj preniesli do nášho súčasného života

1_20150928_1277737654.jpg
3_20150928_2012773708.jpg 2_20150928_1455786232.jpg
     

Mládež počas týždňa stráveného v lone prírody a nádherného zasneženého okolia zažila toľko neopakovateľných chvíľ, že pri ceste späť do Levíc bolo o čom rozprávať a hlavne ako by sa to dalo využiť aj v ďalšom období.  Spoločne si vyrobili mnohé darčeky pre svojich blízkych, ktoré sú o to vzácnejšie, že sú vyrobené ich rukami a nápadmi.

Porozumeli spôsobu výroby krojového odevu, aj podstate remeselnej hierarchie v jednotlivých cechoch, čo teraz vieme preniesť aj do našich podnikoch a do ich zamestnania sa. Ich hľadanie riešení a komunikácia bude základom pre lepšie medziľudské vzťahy, ktorých dosiahnutie bolo cieľom nášho projektu.

Veľká vďaka patrí všetkým, vďaka ktorým sa tento zaujímavý týždeň mohol uskutočniť. Študenti SOŠ PaSV v Leviciach budú mať dobrý dôvod, aby hľadali možnosti svojho uplatnenia na vidieku, ktorý úzko súvisí so vzdelávacími programami ich školy. Farmár vždy na vidiek patril a bude výborné, keď to mladí ľudia aj tejto modernej doby pochopia, že kvalitné potraviny a výrobky je vhodné vyrábať s láskou a v zdravom prostredí.

 

Aktualizováno ( Pondělí, 28 září 2015 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template