Template
Template Template
Template Čtvrtek, 25 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Stáčení medu ve Strahovicích u Jendy Krále
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 14 prosinec 2016

Kdo by neznal Jendu Krále? Jeho vyučovací metody jsou velmi účinné, neustále se ptá, takže člověk musí být stále ve střehu. Je včelař a to pěknou řádku let. Včelařství propadla i jeho dcera - studentka Slezské univerzity, jeho synovec Martin Valeček s partnerkou Radkou Šrajerovou a nás ke včelařství také motivuje.

Včelař Jenda Král ze Strahovic nás učí včelařit. Před rokem nás při prvním setkání zasypal otázkami, které nám znějí v hlavě ještě nyní. Pamatujeme si fenologický kalendář, podle kterého postupně kvetou pylonosné a medonosné rostliny. I tentokrát jsme si ho zopakovali. Prvním pylem, který na jaře včely mohou sbírat je líska a vrba jíva. Potom následuje: třešeň, jabloň, řepka, lípa, akát, maliník.

 

jendakral2_20161211_1772581896.jpg
jendakral1_20161211_1789855681.jpg
 Rámečky vytažené z úlů se nejdříve ometou peroutkou a bez včel se vloží do krabic k transportu.  Tuším, že letošní snůška bude stejně dobrá jako loni, myslí si Radka Šrajerová, která snáší od úlů rámky do auta k odvozu do Strahovic.
 jendakral3_20161211_1264553031.jpg  jenakral5_20161211_1141680413.jpg
V pozadí pozorně sledují výklad Jendy Krále Jakub Kubačka a Martin Valeček. Za Jendou je jeho dcera Anna. Zády sedí Radka Šrajerová. První vytáčení medu bylo velmi úspěšné, vytočilo se obecně letos opravdu dost medu. To se však nedá říct o dalším vytáčení, které letos neproběhlo, protože nebylo co vytáčet. 
Hrubé nečistoty - především kousky vosku, zachytí Jenda do sítka.

V průběhu léta sbírají včely medovici, kterou vylučují mšice. Takže zhruba se dá med rozdělit na květový (například akátový, lipový, řepkový) a lesní - čili medovicový.
Při chovu včel je třeba dbát na jejich zdravotní stav, nebezpečný je parazitický roztoč z rodu Varroa kleštík včelí, který působuje onemocnění varroázu a navíc je přenašečem virových onemocnění včel. Velmi nebezpečný je mor včelího plodu, který způsobuje bakterie Bacillus larvae

Foto Milan Kubačka

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template