Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Učarovala mi botanika a za svými květinami se dostanu prakticky všude, tvrdí Jiří Gil
Napsal Jakub Kubačka   
Pátek, 16 únor 2018
Botanika, který svůj vztah k rostlinám i k prostředí, ve kterém žije na Opavsku, dokáže vyjádřit i kresbami, znám již třicet let. Nejen já, ale i celá řada přírodovědců, kteří se zabývají botanikou, geologií a historií našeho regionu obdivují jeho vitalitu a znalosti. Byl zakládajícím členem TISu, SOP svazu ochránců přírody a nakonec i ČSOP Českého svazu ochránců přírody. Samozřejmě byl i členem České botanické společnosti.
 gill1_20180210_1421289113.jpg
 Známý opavský botanik Mgr. Jiří Gill.

Když jsme přišli na místo, kterému se říká podle potůčku Závilíší, který tímto místem protéká, vytáhl Jiří seznam rostlin, který si vypracoval před mnoha lety. Tehdy zde prováděl jejich inventarizaci. Zaujaly nás mečík střecholistý a kýchavice Lobellova, tu jsme viděli, když jsme místo opouštěli. Rostla na okraji lesa u silnice ale pokvete  až v červenci.
Tuto rostlinu jsme, jako organizátoři přírodovědných táborů vídávali na okrajích louček v údolí řeky Moravice, kde naše tábory stály. Tenkrát jsme neznali ani Tamagoši ani nyní slavného Haryho Pottera. Takže táborové hry byly zaměřené na indiány a na obdiv jejich schopností poznávat přírodu. Na voodcraft -ligu lesní moudrosti.
Kam se to všechno ztratilo! Povzdechli jsme si s Jirkou, který byl duchovním otcem této ligy na Opavsku. Jako by nás přestalo bavit, to co je v přírodě skutečné, co chceme odhalit a pochopit. Raději se utápíme v iluzích. Konec konců je to pohodlnější věřit pohádkám. 

gill2_20180210_1049970937.jpg
gill3_20180210_1355350139.jpg
 Mečík střechovitý (Gladiolus imbricatus)  Louka na pravé straně potůčku Záviliší je botaniky charakterizována jako vlhká pcháčová louka svazu Calthion palustris. Jmenuje se podle blatouchu, který zde roste.

Pochopit, jak opravdu funguje příroda, dá práci, je to "makačka". Navíc co je těch rostlin a živočichů a každý se jmenuje jinak. Je to nuda. To naučit se jména hlavních hrdinů z románu Pána prstenů je pro nás zajímavější a přínosnější? Navíc, když je potřeba, si Harry Potter vypomůže nějakým kouzlem.


Louky se musí kosit, jinak by se postupně přeměnily v lesní porost. O to se zde stará biolog a ekolog Adrián Czernik z Vřesiny na Hlučísku. Louka je přeměněný ekosystém, který je závislý na kosení. Jinak by se časem především travní porost přeměnil na les.  
Nápadný je zde pcháč bahenní, který převyšuje ostatní porost a pozornost na sebe přitahuje svou fialovou barvou květů. Nápadný modrofialovou barvou je i mečík střechovitý a na několika místech se žlutým terčíkem uprostřed a okrovým okrajem jestřábník oranžový (Hieracium aurantiacum).

 gill4_20180210_1582356134.jpg

Text a foto Milan Kubačka

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template