Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Vzpomínka na opavského přírodovědce Oldřicha Kaplera
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Pondělí, 18 listopad 2013
Žasneme, kolik za svůj život stihl publikovat vědeckých a populárně vědeckých článků náš kamarád Oldřich Kapler. Vzpomínám  na první setkání na Okresní stanici mladých přírodovědců v Opavě, kam se přišel ucházet o místo vedoucího přírodovědného kroužku. Už jeho první vstup na nové pracoviště byl doprovázen zajímavou příhodou.
Do kanceláře se tenkrát vplížil náš údržbář oblečený do růžové kombinézy, kterou používal, co by horolezec jako teplé spodní prádlo pro své horolezecké výstupy. Plazil se po zemi a pronášel, na tu dobu odvážnou větu, "Pozor plíživá kontrarevoluce!". Na takové vtípky jsme  na tomto pracovišti byli všichni zvyklí. Jenže před cizím člověkem? Naštěstí jsme se tomu po chvilce začali všichni uvolněně smát. Určitě na tuto příhodu nezapomněl ani Olda. Asi právě proto vždy, když přišel do práce, řekl nějakou anekdotu. Buď původní nebo si ji cestou vymyslel.

Spolupráce s Oldou neuvěřitelně pozvedla úroveň naší přírodovědné stanice. Založil velmi úspěšný kroužek mořské akvaristiky, který byl v té době jediný v Československu. Vždy, když jsme řešili nějaký problém s vybavením odborných pracoven, byl u toho Olda. Pro něj neexistoval neřešitelný problém. Ať to byl regenerátor na čištění mořské vody, Skinnerův box pro výuku členů etologického kroužku. Nevěřil jsem, že se mu podaří nejen navrhnout, ale i vyrobit fungující dávkovací zařízení potravy - granulí pro pokusy s potkany. Podařilo se! Potkan, když měl hlad, zmáčkl páčku a do boxu vypadla granule. Dalším plodným obdobím byla jeho účast při stavbě přírodovědného muzea v řeckém městě Preveza. Jeho preparátorské schopnosti a umění nám pomohly při stavbě velkých diorám s typickými ekosystémy prevezské přírody.

Na Oldu si vzpomeneme, když potkáváme, nyní již se svými dětmi, bývalé členy jeho slavného kroužku mořské akvaristiky. Když přijdeme do budovy bývalé Okresní stanice mladých přírodovědců na Husově ulic, nepřivítají nás ve vestibulu jeseteři ve velkém akváriu. Tyto ryby přivezl z výstavy, která se konala v Budapešti. Do sklepních prostor raději nejdeme. Bylo by nám smutno. Už dávno zde nejsou velká akvária, ve kterých žilo mnoho mořských živočichů. Děti si je přivezly z expedic od Baltického moře v Německu, Černého moře v Rumunsku a Bulharsku a naposledy Jónského moře v Řecku. Oldřich Kapler zanechal v Opavě opravdu nenahraditelnou stopu.

 

Klikněte na odkaz a podívejte se na dlouhý seznam publikovaných prací opavského přírodovědce Oldřicha Kaplera ZDE

Fotografie archiv Natury


kaple1poprve_vrecku_20131118_1482141203.jpg
 kaple2tabor_20131118_1414718951.jpg  kaple3muzeum_neohori_20131118_1712739148.jpg
     

1. Historický snímek z července 1988, kdy jsme poprvé přijeli do duboolivovníkového parku na pobřeží Amvrakijského zálivu u Prevezy. Tenkrát jsme ještě netušili, že zde budeme přijíždět každoročně dlouhých 25 let. Na snímku je Olda se svou typickou pokrývkou hlavy označen šipkou.

2. Oldřich Kapler u stolu v táboře s řeckými přáteli.

3. Fotografie pracovní skupiny pro muzeum v Neochori z roku 1995. Před muzeem jsou v horní řadě: Zdeněk Černý, Rostislav Morávek, Ivan Horčičko, Miloš Holzer, Milan Kubačka. V dolní řadě: Jana Chromková, Milan Pustějovský, Ivan Zwach, Oldřich Kapler, Dana Hanzlová. 

Aktualizováno ( Neděle, 24 listopad 2013 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template