Template
Template Template
Template Pátek, 19 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Xenofobie - strašné slovo
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Sobota, 20 leden 2007
Podle slovníku cizích slov se jedná o nenávist ke všemu cizímu, tedy i strach z cizinců. V podstatě jde o velmi jednoduchý problém. Kosí samec vyhání soka ze svého teritoria jen proto, aby uživil z tohoto prostoru rodinu. Ze stejných důvodů nemá radost obchodník, když si vedle něj otevře obchod někdo další a bude nabízet to samé.
Různé vykonstruované problémy s Vietnamci jsou toho důkazem.  Agrese nebo nevraživost je v tomto případě úplně normální. Nenormální by naopak bylo, kdyby kos své žížaly odnášel do cizího hnízda nebo obchodník posílal zákazníky vedle.
Živočichové, a člověk mezi ně patří, si dokáží zachovat svůj rod jen díky mechanismům, které mu umožní rozlišit konkurenci. Takže bacha na toho, který má jinou barvu kůže, chová se jinak, věří v jiného Boha nebo je neznaboh. Takový mu doslova nevoní.  Se zlou se například potáže potkan ve vlastní rodině, kterému jsme poskytli "vůni" jiné, konkurenční rodiny. Jednoduše ho zabijí. Známe mnoho příkladů, kdy problémy má ve své vlastní rodině i ten, který načichl jinými politickými či náboženskými názory - tedy konkurenčními. Jak podobné! Alarmující a tedy velmi nebezpečná jsou, ve stále se zmenšujícím světě, prohlášení typu "my jsme tady doma, táhněte odkud jste přišli!". To podněcuje samozvané ideology k tomu, aby vymýšleli rasistické teorie, které jsou velmi "chytlavé" a proto strašně nebezpečné. Na konci není nikdy nic jiného než trapný pocit z ponižování člověka člověkem.
Doufejme jen, že jsou rozdíly mezi zvířaty a člověkem. Člověk má šanci si rozumově vysvětlit původ vrozeného strachu a odporu proti těm druhým a s nadhledem se s tím vyrovnávat. Půjde to těžko, ale jiné cesty není.
Aktualizováno ( Sobota, 02 červen 2012 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template