Template
Template Template
Template Sobota, 20 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Zazimování jezírek a myšice temnopásá
Napsal Jakub Kubačka   
Neděle, 05 březen 2017
V roce 2014 se začal spolek Natura Opava starat o jezírka v Městských sadech.  Do té doby byla zabahněna tak, že se musel nejdříve odstranit sediment, vytvořit ostrůvky a instalovat mola. Až teprve potom se mohly vysadit bahenní rostliny, které okraje jezírek, stejně jako ostrůvky, přiblížily přirozenému stavu. To byl však jen začátek! Mezitím jsme bojovali s řasou a vodním morem kanadským. Je to nekonečná práce a ti, kteří mají na své zahradě jezírko, ví, o čem mluvíme. Při zazimování jezírek v opavských Městských sadech jsme poznali, spolu se studenty Zemědělky, kteří nám pomáhali, myšici temnopásou.

Myšici temnopásou jsme vytáhli z vody, do které odvážně skočila. Přenos do suchého akvária musela přečkat v plastové láhvi, kde pomalu začala schnout. Naházeli jsme jí semínka pšenice a buku, jen tak pro klid duše. Suchou myšku jsme si důkladně prohlédli. Jako první nás samozřejmě zaujal černý 2?3 mm tmavý pruh na rezavohnědém podkladu na hřbetu, který se táhne od hlavy až po kořen ocasu. Na bocích bývá srst žlutohnědá a naspodu šedobílá. Všimli jsme si také hranice boků a břicha a ta byla poměrně výrazná. Podobná ostrá hranice je u myšice lesní, kdežto u myšice křovinné přechází hnědé až světle rezavé zbarvení hřbetu do šedého až špinavě bílého odstínu. Takže hranice není ostrá jako u myšice lesní a té naší myšice temnopásé.

mysce1_20170228_1874091762.jpg
  Studenti Masarykovy střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Marek Fešar (vlevo) a Denis Polášek (vpravo).

Myšice žije v nehlubokých norách, které si vyhrabává celá skupina jedinců. Nory obvykle mívají dva vchody. Myšice je aktivní hlavně za soumraku, ale i ve dne. Neskáče a nešplhá tak dobře jako myšice lesní a myšice křovinná. Na zimu se stěhuj

 mysice2_20170228_1890935850.jpg  mysice4_20170228_1636026063.jpg
   myšice temnopásá

Rozmnožuje se od dubna do října. Po 3 týdnech březosti přivádějí samice na svět 4?9 mláďat. Ta jsou 14 dní kojena; pohlavně dospívají ve 2 měsících. V jednom roce mívá samice 2?3 vrhy.

mysice5_20170228_1420648671.jpg
 myšice temnopásá Apodemus agrarius


Myšice temnopásá je všežravá. Rostlinná potrava však u ní převažuje. Požírá hlavně semena pěstovaných rostlin, plevelů, jejich zelené části i kořínky. Z živočichů se živí larvami hmyzu i dalšími drobnými bezobratlými (pavouky, žížalami).

Fotografie: Jakub a Milan Kubačovi

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template