Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Zdeněk Černý byl nejen vynikajícím entomologem, ale i kamarádem opavského výtvarníka Miloše Kačírka
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 03 duben 2018
Oba výborní odborníci, jeden z Prahy v oblasti entomologie a druhý významný malíř a grafik z Opavy, se setkali na základně Natury v řecké Preveze. Miloš Kačírek zde učil na plenérech studenty z opavských středních škol malovat a vytvářet grafické listy a Zdeněk Černý na soustředěních mladých opavských přírodovědců poznávat motýly, brouky a jiný subtropický hmyz. Škoda, že už nejsou mezi námi. Zdeněk Černý zemřel letos a na Miloše Kačírka vzpomínáme již deset let.
Byla to nerozlučná dvojice, výborně si rozuměli. Také proto, že Zdeněk rád a dobře kreslil, což Miloš ocenil, a Zdeňkovi imponovaly Milošovy papíroryty a linoryty olivovníků. A my všichni, jak dospělí - učitelé zapojení do programu a studenti, jsme obdivovali oba dva.
Zdeněk se zapojil do entomologického průzkumu prevezské oblasti. Zaměřil se na skupinu tesaříků.
cernykacirek1_20180328_1037513622.jpg
 Opavský výtvarník Miloš Kačírek a Zdeněk Černý, entomolog z Prahy.
   
   
"Údaje o výskytu a bionomii jednotlivých druhů tesaříků jsem začal zjišťoval při faunistickém a inventarizačním průzkumu v letech 1992 až 2000." Píše ve své publikaci o tesařících Řecka Zdeněk Černý. Uvedený seznam 173 druhů tesaříků (Cerambycidae) ukazuje pestrost a bohatost hmyzí fauny sledovaných oblastí pevninského Řecka.
cernykacirek2_20180328_2088385053.jpg
cernykacirek3_20180328_1122415261.jpg
 Zdeněk Černý se sklepovadlem, do kterého padá hmyz z větví dřevin.  Zdeněk Černý byl i výborným botanikem. Zde určuje orchideje.
   
   
Z celkového zjištěného počtu je 6 druhů podčeledě Prioninae, 4 druhy podčeledě Asemiinae, 38 druhů podčeledě Lepturinae, jeden druh podčeledě Necydalinae, 53 druhů podčeledě Cerambycinae a 71 druhů podčeledě Lamiinae. Jako nový druh pro faunu Řecka byl zjištěn druh Pidonia lurida (Fabr.) z vyšších poloh pohoří Pindos, dále jako nové pro území Řecka a Balkánu uvádím z Austrálie rozšířené druhy Phoracantha semipunctata (Fabr.) a Phoracantha recurva Newm., které ve Středomoří napadají introdukované výsadby blahovičníků Eucalyptus sp. Z oblasti západního Řecka nebyl dosud publikován nález kosmopolitního druhu Nathrius brevipennis (Muls.), který byl v roce 1999 v okolí Prevezy nalezen poprvé. Z hlediska bionomie je zajímavý poznatek o hojném výskytu tesaříků, např. Obriopsis bicolor (Kraatz), Ropalopus clavipes (Fabr.), Niphona picticornis (Muls.) apod., na keřích dřeviny Cercis siliquastrum (zmarlika dřevokvětá, tzv. dřevo Jidášovo), což dosud nebylo příliš často citováno v literatuře.
   
   
cernykacirek4_20180328_1161376835.jpg
 Na fotografii pořízené před více jak dvaceti lety je vlevo tehdy devítiletý Jakub Kubačka, kterého Zdeněk Černý zasvětil do tajů entomologie. Zdeněk drží loutku, svou karikaturu od Miloše Kačírka.
   
   
Text: Milan Kubačka
Foto: Milan Kubačka a archiv Zdeňka Černého
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template