Template
Template Template
Template Pátek, 29 březen 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
Výstava česko-polsko-řeckého projektu v Ratiboři
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Středa, 10 březen 2010
Od roku 2000 pořádá naše občanské sdružení každoročně mezinárodní setkání opavských, ratibořských a řeckých dětí v řecké Preveze. Nazvali jsme tuto akci Škola v přírodě - škola života. Setkání se dosud zúčastnili žáci opavských škol ze ZŠ Vrchní, ZŠ E. Beneše, ZŠ Praskova, ZŠ Englišova, současné Slezské gymnázium, Mendelovo gymnázium, ZŠ T.G. Masaryka,  studenti Přírodovědecké a Filosofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, studenti Filosofické fakulty Ostravské univerzity. Loni se setkání zúčastnila i skupina žáků ze ZŠ Oldřišov.
Aktualizováno ( Pondělí, 25 listopad 2013 )
Celý článek...
 
Výstava Svět šišek v Arboretu Nový Dvůr
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Sobota, 06 březen 2010
Pracovníci Arboreta v Novém dvoře připravili další velmi užitečnou výstavu, která se tentokrát týká šišek, někdy mylně označovaných jako plody nahosemenných rostlin.  Jedná se o zdřevnatělé samičí květenství těchto velmi starých dřevin, které největší rozkvět zaznamenaly ve třetihorách a daly vznik fosilnímu palivu - hnědému uhlí. Výstavu, kterou by si neměly nechat ujít především školy, zahájil ředitel Slezského zemského muzea Mgr. Antonín Šimčík. Poté se slova ujal vedoucí Arboreta ing. Miroslav Frank, aby účastníky vernisáže výstavy pod názvem "Svět šišek " minulý týden v úterý, provedl. Koneckonců sám výstavu koncipoval, jsou zde šišky, které ze světa přivezl a  i jeho kresby.
Aktualizováno ( Čtvrtek, 05 květen 2011 )
Celý článek...
 
Co je to ekologie?
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Úterý, 02 březen 2010
Tento termín je složen ze dvou řeckých slov. Oikos, což znamená domov a logos - slovo, řeč, zákon, myšlení, pojem, rozum, věda. Jednoduše řečeno se jedná o vědu, která se zabývá prostředím, kde určití živočichové a rostliny žijí. Předpokladem ekologického myšlení je znát nejen to prostředí, ale především ty živočichy a rostliny a samozřejmě jejich bionomii - způsob života. Potom  pochopíme, proč  žijí právě zde a proč je důležité chránit jejich domov - oikos.
Aktualizováno ( Čtvrtek, 05 květen 2011 )
Celý článek...
 
Naučná stezka v Hněvošickém háji
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Pátek, 12 únor 2010
Jaro je za dveřmi, mnozí se těší na první jarní květiny a pro ty návštěva rozkvetlého Hněvošického háje bude potěšením. Pro lepší poznání  návštěvníkům nyní pomůže 8 informačních tabulí na naučné stezce, kterou obec Hněvošice zřídila z grantu Moravskoslezského kraje.
Aktualizováno ( Sobota, 30 červen 2012 )
Celý článek...
 
Bobr evropský na Opavsku
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Středa, 03 únor 2010
Ještě jsem neměl to štěstí vidět doklad o výskytu bobra evropského na Opavsku. Nemám na mysli ohryzy, pokácené stromy, o nich jsme ostatně psali na našem webu 7. května 2009 v článku Bobr evropský na Koutských loukách .
Aktualizováno ( Úterý, 03 květen 2011 )
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Následující > Konec >>

Výsledky 352 - 360 z 457
Template
Template Template Template
Template Template