Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Kudlanka nábožná na Opavsku
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 26 únor 2018
Zavolal nám náš dopisovatel RNDr. Josef Satke, PhD, že objevil na své zahradě u chaty v Bohučovicích kudlanku nábožnou Mantis religiosa je to další důkaz, že se k nám dostávají i druhy jižní. Svědčí to o změně klimatu. Pokud sem nebyla zavlečena, jedná se o první záznam kudlanky v našem okrese. Zatím je popsán výskyt na Přerovsku a Olomoucku.

Na kudlance vás zaujme přední pár končetin, který je uzpůsoben k uchvacování kořisti. Její název je odvozen od složených předních noh, které připomínají modlícího se tvora. Jakoby se modlila za ulovený hmyz, který bez rozpaků a hlavně rychle konzumuje od hlavy za živa. Nohy jsou příznačně nazývány jako loupeživé končetiny. Fungují jako střenka zavíracího nože. U kudlanek létají hlavně samci. Samička dokáže přeletět jen pár metrů, sameček až několik desítek metrů.

 kudlanka_20180216_1365418498.jpg
 Kudlanka nábožná Mantis religiosa nalezena na Opavsku


Dobře maskované kudlanky dokáží dlouho číhat na svou kořist, sarančata, kobylky a veškerý drobný hmyz.
Vyskytuje se u nich sexuální kanibalismus. To znamená, že samička po páření sežere samečka. Děje se tak hlavně v době nedostatku potravy. Centrum řídící rozmnožování je podřízené mozku, takže když samička začne žrát samečka od hlavy, kopulace neustává, naopak, probíhá ještě vytrvaleji. Vajíčka jsou ukryta v ootéce, tuhém obalu, který přezimuje.
Kudlanka patří mezi hmyz s proměnou nedokonalou, u kterého neexistuje stádium kukly a larva (nymfa) je velice podobná dospělci, pouze nemá vyvinutá křídla a rozmno- je výjimečná tím, že jako jediný druh kudlanek dokáže,  otočit hlavu o 360 stupňů. Samička se dožívá 7-8 měsíců života, sameček pouze 1-2.  
Kudlanka vypouští na tělo oběti sliny, které lokálně umrtví nervovou soustavu a zároveň kyselina v nich obsažená naleptá potravu do jakési kaše, kterou pak kudlanka konzumuje.

Text a foto Jakub a Milan Kubačkovi

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template