Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Mezinárodní projekt Fruitfarming - Mobilita v Rumunsku
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 29 listopad 2016
V projektu Fruitfarming zaměřeném hlavně na ovocnářství se sešli druhý týden v červnu studenti z České republiky, Polska, Portugalska s rumunskými  studenty z bukurešťské univerzity u nich doma. Setkání proběhlo ve dnech 9.6. - 15.6. 2016. Českou stranu reprezentovali studenti z opavské Zemědělky a nezisková organizace Natura Opava

Hned druhý den po příjezdu jsme se zúčastnili konference na zemědělské univerzitě v Bukurešti, kde jsme se něco dozvěděli o pěstování kukuřice, rajčat, ovocných stromů, o obchodu se sójou atd.
Po konferenci jsme navštívili místní skanzen s typickou architekturou starých vesnic v Rumunsku. Hned poté následovala návštěva přírodovědného muzea s expo-zicemi místní i světové fauny a flory, člověka atd.
V dalších dnech nás čekala návštěva ovocného sadu místní rodiny, která byla velmi milá a vstřícná. Pěstovali jabloně, slivoně, hrušně, kdoule, třešně a spoustu dalšího. Podívali jsme se na barokní kostel v Arges County, kde jsou pohřbeni první a druhý rumunský král i s manželkami. Kostel obklopují nádherné zahrady a chodí zde i spousta mladých lidí, kteří jsou hrdí na své tradice. Po návštěvě kostela jsme zamířili do místních hor, kde jsme vystoupili po zhruba 1475 schodech. Hory byly nádherně zalesněné se spoustou skalních útvarů a nacházelo se v nich jezero Vidraru (bývalý komunistický symbol).

fruitfarming1_20161126_1302068303.jpg fruitfarnig2kopie_20161126_1130106096.jpg
Opavští účastníci projektu Fruitfarming v Rumunsku. Za českou delegaci na univerzitě v Bukurešti promluvil o ovocnářství Mgr. Radim Lokoč, Ph.D. z Natury Opava.

Další den jsme začali ve výzkumném institutu pro růst a pěstování ovoce.  Jedná se o obrovský areál s ovocnými sady, výzkumnými laboratořemi a hlavní budovou, kde jsme si hned po příchodu poslechli prezentaci o středisku i o pěstování ovoce v Rumunsku. Výzkumný ústav má v zemi ještě několik dalších poboček kvůli velmi rozdílnému klimatu v daných oblastech. Šli jsme se podívat do ovocných sadů, které jsou z části chráněné sítěmi proti ptactvu. Pěstují zde tradiční odrůdy i odrůdy jimi přímo vyšlechtěné. Stromy poté prodávají místním ovocnářův a provádějí výzkum, jak určitá odrůda reaguje na dané prostředí, klima a půdu. Zaujal nás přístroj na měření růstu švestek, který posílá naměřené hodnoty do centrálního počítače. Dozvěděli jsme se, že v dnešní době rychle stoupá poptávka hlavně po červeném ovoci, protože obsahuje antioxidanty a lidé ho proto vyhledávají.
Dále jsme se podívali do virologického a mikro-biologického oddělení, kde vyšetřují choroby ovocných stromů a pěstují ve zkumavkách nové rostliny, které se nechávají trochu narůst v místnostech a sklenících, než budou vysazeny ven do půdy. V sadech pěstují kromě typických druhů ovoce jako jablka, hrušky, švestky, třešně, apod. také rakytníky, zimolez kamčatský, damastenské růže a různé druhy bobulovin jako borůvky, rybíz atd. Z výzkumného ústavu jsme jeli do konzervárny, kde se zpracovává ovoce, zelenina i maso. Dovnitř jsme kvůli hygieně směli vstoupit pouze v ochranném obleku a síťce na vlasy.

Dále nás čekala návštěva kláštera, o který se stará pouze 11 jeptišek. Ke klášteru patří ještě hospodářství s ovocným sadem, skleníky, prasaty, kuřaty a krávami. Jeptišky se o tohle všechno starají skoro bez pomoci.
V úterý, což byl den našeho odjezdu jsme navštívili ještě jeden ovocný sad, kde jsme se dozvěděli  i něco o obchodu   s ovocem. Čekala nás ještě jedna prohlídka skladu na ovoce a poté už jen cesta domů. Byl to velmi poučný, zajímavý a příjemný týden.

 

fruitfarnig3_20161126_1606035932.jpg
 Uprostřed Mgr. Slawek Janiuk z Polska a úplně vpravo Mgr. Radmila Šrajerová z opavské Zemědělky.

 

 
 

Více o projektu se dozvíte ZDE

nebo na stránách projektu ZDE

Project "Role of Traditional Fruit Farming in Regional Development" takes place in the period 1.9. 2015 - 31.8.2017 and it is supported by ERASMUS + Program (Strategic Partnerships for Vocational Education and Training - KA2). Registration number of the project is: 2015-1-CZ01-KA202-013923. Project buget is 83.100,- EUR.


Napsala Hana Režnarová

Aktualizováno ( Neděle, 18 prosinec 2016 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template