Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Místo Opavy se stala družebním městem řecké Prevezy Sušice
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Pátek, 05 listopad 2010
V roce 2001 poslal tehdejší opavský primátor dopis prevezskému starostovi Konstantinu Papageorgiosovi (Nová Demokracie) návrh dohody o spolupráci mezi městy  Opavou  a Prevezou. V tomto roce to bylo již 11 let, co úspěšně spolupracuje Natura Opava s řeckou radnicí. Během té doby jsme zřídili u Prevezy regionální přírodovědné muzeum, Botanickou zahradu, zajistili 10 mezinárodních setkání opavských a ratibořských mladých přírodovědců a výtvarníků. Cestička k oficiální spolupráci byla prošlapána. 

Byly komunální volby, změnil se primátor a pak jsme se z opavského tisku dozvěděli, že s Prevezou to už skončilo. Řekové z Opavy, kteří nám fandili zatlačili slzu. Dodnes jsem nepochopil proč. Bylo stále dost času, až nás v roce přeskočila Sušice a dohodu o spolupráci podepsala s Prevezou v roce 2004. Protože do Společenství evropského ducha Douzelage může vstoupit jen jedno město z každého státu, promeškali jsme šanci.

Na velikánské tabuli u radnice města Prevezy informující o družebních městech je tedy místo znaku Opavy znak města Sušice. Smutně jsme se na ni dívali letos v srpnu, kdy jsme s prevezskou ochranářskou organizací Environmental Society of Preveza podepisovali dohodu o spolupráci na další období a setkali se se zástupci střední školy, se kterou jsme spolu se školami z Francie, Polska a Slovenska zapojeni do projektu Leonardo.

 

Co je to Douzelage? (zdroj Wikipedie, otevřené encyklopedie)

Douzelage je sdružení měst Evropské unie, jehož cílem je propojit jednotlivá města a jejich obyvatele v různých oblastech (kultura, sport, vzdělávání, ekonomika, turismus) za účelem vzájemného prospěchu a spolupráce a posilovat v rámci tohoto společenství evropského ducha. Z každého státu Evropské unie se smí zapojit pouze jedno město. Vytváří se tak mezinárodní síť partnerských měst. Organizace je podporována Evropskou komisí.

Název Douzelage vznikl z francouzských slov douze (dvanáct - vztaženo k 12 zakládajícím státům) a jumelage (sdružování).

Historie a rozšiřování

Myšlenka založit takové společenství vzešla z partnerství francouzského města Granville a města Sherborne v Anglii roku 1989. Roku 1991 se v Granville konala schůze zakládajících členů (po jednom z každého z tehdejších 12 členských států Evropské unie) a organizace Douzelage začala oficiálně existovat.

Zakládající města

Přijímání nových členů

Organizace od svého založení přijímá další členy z nových členských států Evropské unie:

Kandidáti


Související články:

Aktualizováno ( Pondělí, 14 únor 2011 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template