Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Využití dendrologické stezky v opavských parcích školami
Napsal RNDr. Milan Kubačka   
Pátek, 03 prosinec 2010

Pro základní a střední školy z Opavy a opavskou veřejnost navrhla NATURA v prstenci opavských parků Dendrologickou naučnou stezku. Byla vytvořena z projektu MSK a Statutárního města Opava. U osmnácti vybraných zajímavých stromů jsou umístěny tabulky s názvem dřeviny a jeho charakteristikou. 

První úvodní tabule s plánkem stezky a fotografiemi květů a plodů dalších dřevin je místěna u Spořitelny při vstupu do Dvořákových sadů, kde je začátek stezky. Druhá u výstavní budovy Slezského zemského muzea, kde končí.

Pro školy jsou připraveny programy pod názvem Poznejte dřeviny v našich parcích. Začínají počítačovými prezentacemi v klubovně NATURY v Minoritu, která se nachází v prostoru bývalé veřejné čítárny. Dále program pokračuje vycházkou po stezce, během níž se účastnící doví zajímavosti o stromech, ale i o sochách, pomnících a významných historických budovách, které jsou z parku vidět.

Dvojice, případně trojice dětí si vylosuje strom, který v parku musí nejdříve podle plánku najít. U něj pak pomocí pracovního listu odpoví na otázky a nakreslí list, plod nebo provede otisk borky.

Jak stezku pro výuku přírodopisu přímo v přírodě (parku) využívají například žáci ze ZŠ Vrchní v Opavě, můžete vidět na záznamu ČT 24 v relaci Hranice dokořán - Rozmówki polsko-czeski.

Televizní relace ke shlédnutí ZDE. (začíná v čase 11:25 - údaj v levém dolním rohu) 

Související články

Studenti MSŠZ z Opavy poznávali dřeviny v opavských parcích

Letáček dendrologická stezka

Významné parky a zahrady v okrese Opava (publikace)

PDF str.  01-20

PDF str.  21-40

PDF str.  41-60

PDF str.  61-76

Aktualizováno ( Čtvrtek, 05 květen 2011 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template