Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Nahlédli jsme do včelích úlů, abychom zjistili zdravotní stav včelstev
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 31 březen 2015
Se zkušeným včelařem Janem Králem ze Strahovic jsme se sešli  u úlů, abychom se podívali, jak silná jsou včelstva na konci zimy a zda nejsou nebezpečně napadena roztočem kleštíkem včelím, který včely oslabuje vysáváním jejich hemolymfy. 

Varroáza je ektoparazitární onemocnění včel, které způsobuje roztoč Varroa jacobsoni, nyní ho známe pod názvem Varroa destruktor. Český název je kleštík včelí. Napadá nejen dospělé včely, ale i jejich plod. Původní výskyt parazita je na Dálném východě, kde byl poprvé zjištěn na Jávě v roce 19O4 a na Sumatře po druhé světové válce. Odtud se rozšířil do většiny zemí východní Asie. Původně roztoč parazitoval na včele indické. Postupně přes SSSR, kde byl zjištěn 1964, se dostal do Evropy. V roce 1967 byl zjištěn v Bulharsku a v roce 1978 na území Československa. Roztoč se vyvíjí na plodu včely a živí se jeho hemolymfou. Hemolymfa je obdobou krve u mnoha skupin bezobratlých živočichů, například u hmyzu, korýšů nebo měkkýšů. Známe ji také pod českým názvem krvomíza, což je doslovný překlad. Vývojový cyklus roztoče probíhá na zavíčkovaném včelím plodu. Samečci po spáření hynou. Oplozené samičky jsou lákány samotnými larvami včel. Roztoč reaguje na některé atraktanty včelího plodu. Atrakant je obecně látka, která podmiňuje pohyb živočichů k potravě. V tomto případě je to hemolymfa larvy. Oplodněná samička roztoče se musí dostat do buňky s trubčími larvami asi 40 hodin před zavíčkováním. Do buněk s dělnickými larvami to musí stihnout do 18 hodin. Samičky se skryjí v krmné šťávě larvičky včely a tam ve stavu nehybnosti přečkají zavíčkování a až když se začne larva přetvářet na kuklu,tak se roztoči na ni přesunou a začnou se živit její hemolymfou.

vcely1_20150329_2093116177.jpg
 vcely2_20150329_1775153759.jpg
Čtyři úly chráněné dřevěným plotem.

Včelař Jan Král ze Strahovic přivedl s sebou dceru Aničku, která je již aktivní včelařkou a vnuka Sášu, ze kterého roste zdatný včelař. Je předsedou včelařského kroužku, který vede pan Rojáček. Kroužek má 19 dětí z pěti škol. Je to vzorný příklad výchovy mladé generace k tak důležité činnosti, jakou je včelaření.

Z takto oslabených larev se vyvíjejí včely s vývojovými poruchami. Mají nedokonale vyvinutá křídla a zakrnělé nohy. Přes sezonu se vyskytuje asi 15 % roztočů na dospělých včelách, 85 % na včelím plodu. Častěji, až 10x více, je napadán u včely medonosné plod trubčí než dělničí. Roztoči parazitují i na částech těla dospělých včel a trubců. Zejména na částech těla s měkkým chitinovým povrchem, například na mezisegmentálních blánách zadečku, hrudníku a za hlavou, někdy i na končetinách. Dospělý parazit je viditelný pouhým okem. Napadena včelstva špatně přezimují, je u nich zvýšená spotřeba zásob.

Existují tři způsoby boje proti kleštíkovi včelímu

Chemoterapie pomocí kyseliny mravenčí atd...

Odstranění kleštíka v termosolárním úlu

Tvůrci tohoto úlu tvrdí, že v něm lze zavíčkovaný plod, chlazený včelami, ohřát na léčebné teploty a roztoče pod víčky plodu zabít, aniž bychom poškodili plod.

Alternativní přístup v boji proti roztočům

"V posledních létech se v našich včelařských médiích objevují zmínky o tzv. alternativním ošetřování včelstev. Velmi zjednodušeně bývá tento přístup ke včelaření spojován pouze s používáním kyseliny mravenčí nebo jiných organických kyselin v boji proti kleštíku včelímu, tedy proti varroáze...," říká Ing. Leoš Dvorský, učitel včelařství a člen nezávislého hnutí včelařů ŠANCE PRO VČELY. Jeho alternativní přístup je na webových stránkách.

vcely6_20150330_1493307774.jpg
 vcely3_20150329_1877360769.jpg

Vytahování sítka a podmetové vložky z úlu.

 


Odumřelé včely spolu s "mělem" se ze sítka a podmetové vložky,     které tvoří dno úlu, sklepou do nádoby, jejíž obsah bude zaslán do veterinárního ústavu k posouzení, zda množství kleštíka už nedosahuje hraničního množství.

.

 vcely4_20150329_1048804808.jpg  vcely5_20150329_2075614313.jpg

Prst ukazuje na roztoče kleštíka včelího na podmetové vložce.

 Parazitický roztoč kleštík včelí Varroa destruktor.

 

Foto: Milan Kubačka

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template