Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Některé stromy v lese jsou spojeny kořenovými srůsty a vzájemně se vyživují
Napsal Jakub Kubačka   
Neděle, 24 červenec 2016

Při prorůstání kořenových systémů jednotlivých stromů v lese dochází ke kontaktu kořenů, které na sebe tlačí. Někdy se stane, že jsou pletiva kořenů sousedních stromů poraněna a pomocí hojivých pletiv - kalusu se spojí a tak se stanou konkurenty. Tento jev nám v jedlovém lese u Chvalíkovic objasnil přírodovědec Radim Sokol.

Před téměř padesáti lety F. H. Bormann v porostech vejmutovky (Pinus strobus) u města Dartmouth v USA vstříkl injekcí do kořenů stromů radioaktivní indikátory, barviva a herbicidy. Zjistil, že tímto pokusem si rostliny - stromy nepředávají tyto látky pouze uvnitř jednoho stromu, ale že jejich kořeny pomocí kořenových srůstů, kterých je v lese nepřeberné množství, předávají látky dalším stromům v lese. Bormann prokázal, že kořeny stromů tvoří síť, která vzniká mezi kořeny jednoho jedince, různých jedinců stejného nebo i různých druhů, umožňují přenos cukrů, hormonů a dalších látek mezi stromy. Jejich prostřednictvím však dochází také  k šíření patogenů, například hub. Dále zjistil, že mohutnější stromy mají tendenci předávat přes kořenové srůsty živiny - metabolity a vodu, do slabších stromů a dokonce je tak několik desetiletí udržují na živu. Příkladem této kooperace je kalusem zcela uzavřený pařez.

kalus1_20160724_1616325051.jpg
kalus2_20160724_1526894467.jpg
  Kalusem zcela uzavřený pařez jedle bělokoré. Bez přítele Radima Sokola bychom tento zajímavý jev, propojování stromů v lese svými kořenovými srůsty, těžko našli.

Pařez je velká rána a proto se zhojí pomocí hojivého pletiva kalusu. Někdy však kalus, zvláště u menších stromků,  celý pařez uzavře a tak může žít nepřetržitě dále. Energii k tomuto zacelení získá právě z kořenové komunikace s jinými stromy. Stromy spojeny kořenovými srůsty se vzájemně vyživují.  Radim Sokol našel v porostu jedlí u Chvalíkovic pařezy zcela uzavřené kalusem. Je úžasné si uvědomit, že snad celý porost jedlí v tomto úseku lesa ?se chová jako jeden organizmu?. Více se dočtete v Živě č. 9 z roku 2008 v článku-  Kořenové srůsty - spolupráce stromů.

Foto Milan Kubačka

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template