Template
Template Template
Template Čtvrtek, 28 březen 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Poznejte pavouka cedivečku zápřední, která nám hyzdí omítku
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 27 únor 2017
Na první pohled vám bílá, světle modrá nebo žlutá omítka připadne, jako by byla napadena plísní. Jedná se však o pavučinu, kterou vytváří drobný pavouček. Ten se u nás poprvé objevil v roce 1982 v Praze na zdech Valdštejnské zahrady. V Evropě se poprvé objevil ve Francii v roce 1910. Jedná se o cedivečku zápřední.

Nejdříve jsme udělali malou anketu mezi občany našeho města. Otázka byla jen jedna: Kdo způsobuje ty nevzhledné čmouhy na fasádě domů? V podstatě jsme nedostaly ani jednu správnou odpověď. Téměř všichni dotazovaní si mysleli, že je to plíseň. Posbírali jsme proto chomáče pavučin z omítek v podloubí naproti Slezskému divadlu a vložili do sběrné nádoby. V pavučině byli, kromě zbytků kořisti (vysátých malých mušek) i malí pavoučci.

 cedivecka1_20170217_1669767343.jpg
 Cedicečka zápřední (Dictyna civica). V rodu Dictyna, kam tato cedivečka patří, je popsáno 123 druhů, u nás osm.  
cediveka2_20170217_1225386127.jpg
 cedivecka3_20170217_1085139288.jpg
Zaprášené pavučiny na omítkách. Pavučiny cedivečky jsou zvláště na místech, kde je noční osvětlení. Pohled na konkatedrálu Nanebevzetí Panny Marie v Opavě.

Je to překvapivě pavouk

Jmenuje se cedicečka zápřední (Dictyna civica) a patří do čeledi cedivečkovití, která zahrnuje celkem 23 druhů. Když si uvědomíme, že těch čeledí je 39, tak nás musí napadnout jak se může obyčejný člověk vyznat v pavoucích. Ti, co jezdí do Středomoří, vidí jeho pavučiny na skalních stěnách, což je jeho původní biotop. Dnes je to výhradně synantropní druh, u nás se vyskytuje snad v každém městě. Samec i samice jsou stejně velcí, dosahují velikosti 2,3 až 3,5 mm. Jeho kořist bývá často větší než samotný pavouk, proto v pavučině najdete schránky větších much a nočních motýlů. Tento druh se nyní vyskytuje hromadně a pavučiny si staví většinou na osvětlených stěnách budov ve městě. Sítě na sebe chytají prach a působí na fasádách velmi neesteticky. Světlá omítka odráží větší množství UV záření a tím je pro létající hmyz atraktivnější. Pokud se chceme zbavit pavouka, coby ničitele omítky, potom si na svém domě udělejte novou omítku. Tím ho zničíte dokonale a jeho osídlení trvá několik let. Dále je možno pavouka odstranit mechanicky, tak, že smetete jeho pavučiny. Uklidnit vás může fakt, že pavouci omítce neškodí, jenže, jak ta omítka vypadá? Je tu ještě jeden způsob, jak se ho zbavit. Omítku chemicky ošetřit. Postřikem dosáhnete však jen částečného úspěchu, který se navíc musí opakovat. "Jelikož v teplém ročním období se líhnou pavouci prakticky denně, muselo by se stříkat insekticidy nejméně jednou týdně po dobu jednoho roku. Ani tím by se nezabránilo, aby se v následujícím jarním období pavouci omítky znovu neobsadili",  píší v článku Cedivečka zápřední - původce špinavých omítek (časopis Živa 4/2010) autoři Veronika Havlová a Vladimír Hula.

Foto Jakub Kubačka

Aktualizováno ( Středa, 01 březen 2017 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template