Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Vzpomínka na mezinárodní taneční kemp v řecké Preveze
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 27 únor 2017
Kemp pořádal Středoškolský sportovní klub MSZeŠ Opava. Vedoucí kempu Radmile Šrajerové jsme položili otázky: "Jak jsi přišla na to uspořádat taneční kemp v Řecku a proč zrovna tam? Jaká celá akce probíhala?" Víme že první podobný taneční kemp proběhl v květnu 2014 v Jánských Koupelích se Slováky a Poláky s názvem Slované tančí.
Líbilo se nám, jak jsou účastníci nadšení z pohybu a když jsme se setkali s panem učitelem Dimitrisem a Eleni Andronikidu v jejich tanečním souboru, přizvali jsme je ke spolupráci. Nejzkušenější žadatel byla česká organizace SSK MSZeŠ Opava, proto se ujala přípravy společného tanečního soustředění. Řecko má tento typ projektů z finančních důvodů omezeno, nemůže být pořadatelem, ale partnerem ano. Češi se tedy ujali přípravy, díky znalosti prostředí z předchozích expedic.
Máme výborné zázemí, co se týče podpůrného týmu, je velmi široký a pracuje s nasazením, partneři z PL a SK s námi už jeden takový kemp zažili, začlenili se do přípravného týmu, a pomohli doladit detaily.
Hlavní vedoucí byla Radmila Šrajerová, vedoucí české skupiny Martin Valeček s Juliem Toledem, polský tým zastupovali Slawomir Jakoniuk a Urszula Pietruszka, řecký tým Eleni Andronikidu a Dimitris Roussos a slovenský tým Mária a Zuzka Žemličkové. Taneční lekce vedli Julio Toledo César Hernandéz, náš kamarád z Kuby, který ale žije ve Varnsdorfu - sekce latinskoamerických tanců, Mária Žemličková - učitelka tance z Bardejova - sekce hornošarišských folklorních tanců a řecký pan učitel Dimitris Roussos - řecké folklorní tance. Icebreakery a energizery připravily Marie Šrajerová, Hana Režnarová a Bára Plačková. Evaluační aktivity vedl SlawomirJakoniuk. Hlavní náplní byl tanec, tanec, tanec, radost z pohybu, úvahy nad gendrovými rozdíly a velkým přínosem bylo krásné řecké prostředí plné slunce, moře, oliv a ovoce.
 kemp1_20170216_1402536336.jpg  kemp2_20170216_1082308051.jpg
 V táboře byly vlajky EU, Řecka, Polska, Česka a Slovenska. Vedoucí tábora: Jakub Kubačka, Slawomir Jakoniuk, Eleni Andronikidu, Urszula Pietruszka, Martin Valeček, Radmila Šrajerová, Julio Cesar Toledo Herrnandez, Mária Žemličková a Dimitris Roussos.

 Otázky pro vedoucí souboru Čerhovčan Máriu Žemličkovou

Jak se vám líbil taneční kemp v Agii Apostoli a jeho program? Jak byl zvládnutý organizačně? Jak vám a dětem chutnala  řecká strava?
Celková organizácia tanečného kempu bola zvládnutá na jednotku, a to najmä vďaka tomu, že každý deň bol zaplnený zaujímavým programom, ktorý vedel zaujať širokú škálu účastníkov. Okrem tancov, architektúry či prírody sme sa stretli aj s domácou stravou, ktorá bola síce pre naše chuťové poháriky netypická, ale nikto neľutoval, že mal tú možnosť ochutnať niečo cudzokrajné a nezvyčajné ako morské plody či tradičnú grécku musaku. Spomienky a zážitky, ktoré sme si z kempu v Agii Apostoli doniesli domov nám pri každej príležitosti pripomínajú, že tam bolo veľmi príjemne.  Veď predsa čo si človek môže priať viac ako prísť z dovolenky tak poriadne tanečne unavený? (Smiech)
kemp3_20170216_1815785679.jpg
 Členové tanečního souboru Vrhovčan z Bardějova před základní školou v Preveze.


Řekněte nám, jak byste charakterizovala váš soubor Čerhovčan, odkdy soubor vedete, kolik je v něm členů a jakých úspěchů jste dosáhli?
Pôvodný folklórny súbor Čerhovčan má za sebou niekoľkoročnú históriu. Fungoval už od roku 1963 odkedy zaznamenal úspechy na celoštátnych súťažiach choreografií a na svetovo známych folklórnych festivaloch. Po tridsiatich rokoch však kvôli nepriaznivým okolnostiam zanikol. Súbor sa nám podarilo obnoviť v roku 2010 a od roku 2015 už pracujeme ako Občianske združenie. V súčasnosti pracuje v súbore viac než 40 mladých ľudí prevažne v stredoškolskom veku.  
Najlepšie nás vystihuje asi logo súboru, ktoré predstavuje tanečnicu v pohybe, čo symbolizuje dynamiku , zatiaľ čo farby jej sukne charakterizujú srdce + oheň, zodpovednosť a prirodzenosť.

Mohla byste srovnat, jestli to vůbec jde, slovenský folklórní tanec s řeckým?  Co na něm obdivujete?
Z rôznych druhov tancov, ktoré sme si mali možnosť v tanečnom kempe vyskúšať sa grécky tanec asi najviac podobal tomu slovenskému. V typickom gréckom tanci ?Sirtaki?, ktorý sa začína síce veľmi pomaly sa na konci zapotili aj naši skúsení tanečníci. Grécky tanec je ale vo všeobecnosti omnoho statickejší a väčší dôraz je kladený na súlad pohybov a prezentáciu tradícií. Nádherné bolo, že pri gréckom vystúpení mal každý tanečník na sebe úplne jedinečný kroj, ktorý opisoval ďalekú históriu oblasti, z ktorej pochádzal.
kemp5_20170216_1656039191.jpg kemp6_20170216_1079539647.jpg
 Každý den se tančilo na na asfaltce, bylo zde bezpečno,  protože silnice končila v táboře.  Předávání certifikátů tanečního kempu v Agii Apostoli proběhlo stylově.


Který tanec, bráno celosvětově, by vám dělat určité problémy? I když, jak jsme vaše pohybově velmi nadané děti a mládež pozorovali, se za tuto otázku stydíme.
Myslím, že tance latinsko-amerického štýlu sa asi najviac odlišujú od našich tradičných tancov a pohybov. Zapájajú sa pri nich iné partie tela ako sme zvyknutí, a teda by bolo asi najťažšie naučiť sa ich. Nehovorím však, že by to bolo nemožné (smiech)
Protože jsme přírodovědci, musíme se zeptat, co vás v Agii Apostoli upoutalo? Jaké rostliny a měli jste strach z pavouků, ještěrek, štírů a hadů, kteří s námi na základně žili, aniž jsme si jich třeba všimli? Bolo príjemné vidieť rastliny plodov, ktoré bežne používame v kuchyni. Netušili sme napríklad ako vyzerá taký olivovník alebo strom s bobkovým listom.  Informácia o živočíchoch, ktoré neďaleko nás budú žiť, nás spočiatku zaskočila a vyvolala v nás veľký rešpekt voči prírode. S väčším strachom sme sa chvalabohu nestretli. Asi by to bolo iné keby sme niektoré z nich videli na vlastné oči. Vyhľadávať sme sa ich však radšej nesnažili.

Otázky pro vedoucího polské skupiny Slawomira Janiuka
Jak se ti v Řecku líbilo, jak hodnotíš taneční kemp? Líbilo se tvé skupině?
Odjezd na tábor do Řecka pod stany byla pro nás výzva. Trochu jsme se obávali vysokých teplot, ale již na místě se ukázalo, že nebylo až tak teplo. Bylo to snesitelné. Krásné olivové háje na břehu moře na nás udělaly velký dojem. Léto, slunce, šťastné mládí - všichni hráli. Pro mladé lidi, kteří poprvé spali ve stanech, to bylo něco úplně nového, táborové stravování - jiné než doma v nás zanechalo také dojem. Díky péči organizátorů nikomu nic nechybělo a hojnost sladkých melounů zůstane nadlouho v naší paměti. Mládež se vydováděla v tanci a koupání v moři.

Chutnala ti řecká kuchyně a co z ní nejvíce?
Řecká kuchyně je chutná a zdravá - dobře ji známe, ale na místě všechno chutnalo jinak. Vůně a chuť zeleniny, která uzrála na řeckém slunci s z nich připravená hotová jídla ochutnat každý rád. Mořské plody, jsme dosud ž tak neznali, ale rychle se staly pochoutkou na večeři v táboře tábora. Byly zajímavým zážitkem a navíc velmi chutné. To vše díky velkému kuchařskému umění Kuby Kubačky a Michala Ilíka, kteří znali jejich správnou přípravu. Připravili je natolik chutně, že nikoho neodradilo je jíst a určitě se budou v budoucnu na ně těšit. Hlavně poznali, jak vypadá a chutná řecká kuchyně připravena z mořských plodů.

kemp8_20170216_1027721117.jpg
kemp9_20170216_1624829256.jpg
V programu nechyběla ani návštěva archeologického muzea
v Nikopolis, určitě si to užila i mladá členka souboru Vrhovčan   a nejmladší vedoucí kempu Zuzka Žemličková.
Každý večer Michal Ilík a Jakub Kubačka připravili pro celý tábor speciality z mořských plodů, ryb, krevet, chobotnic, sépií a kalamárů.

Jaký tanec považuješ za sobě nejbližší? Jaký tě na kempu zaujal?

Taneční workshopy pro mládež velmi oceňují a sám se jich aktivně rád zúčastňuji. A to bez ohledu na to, jak to nakonec dopadne. Prostě tančím rád! Díky našemu tanečnímu instruktorovi s kubánskými kořeny Juliem Cesarem Toledo Herrnandezem mladí lidé mohli tančit nepřetržitě.
Nejvíce na mě zapůsobila taneční show v podání Řeka - učitele Prevezské taneční školy. Byla to přehlídka až atmosférický lehkých prvků s obrovskou náročností, dovedností a znalosti taneční techniky. Choreografie, spolu s prostředím nám rychle pomohla vcítil se do řecké atmosféry.
Jak se tvé skupině líbilo v kempu v Agii Apostoli?
Mladí lidé byli okouzlení umístěním tábora a jeho organizací. Většina z nich měla poprvé možnost spát ve stanech. Někteří říkali otevřeně, že netušili, že lze žít v tak skromných sociálních zařízeních  se sprchami se studenou vodou. Všichni si rychle zvykli na polní podmínky, a nikdo neměl žádné problémy s čímkoliv. Mládí lidé milovali večerní a noční setkání u stanů, společný zpěv a tanec. To nebyl žádný problém dostat až do rána a fronty sprchou. Melouny byly velkým překvapením pro mladé lidi, kterých byl vždy nadbytek. Řecké pláže a moře zůstanou dlouho v paměti našich studentů, jako nejkrásnější věc, kterou viděli v průběhu tábora. Myslím, že nejlepším hodnocením tábora, shrnutím a vyhodnocením byly otázky účastníků "Kdy sem pojedeme znovu?
 kemp10_20170216_1637185297.jpg
Sirtaki se tančí buď v kruhu, nebo tradičněji v řadě. Tanečníci mají ruce na sousedových ramenou. Metrum je 4/4 a tempo se pomalu zrychluje až takt se zrychlí na 2/4 v nejrychlejší části tanceObdobně tanec začíná pomalými plynulými pohyby, které se zvolna mění na rychlejší a temperamentní, často s použitím poskakování a výskoků.

Otázky pokládali Milan a Jakub Kubačkovi
Fotografie: Milan Kubačka a Eva Mlčková
,
Aktualizováno ( Středa, 01 březen 2017 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template